Pet premijernih naslova u novoj sezoni Zagrebačkog kazališta mladih

Prva predstava u novoj kazališnoj sezoni Zagrebačkog kazališta mladih pod sloganom Vrati se u normalu bit će Monovid-19 Anice Tomić i Jelene Kovačić, a s prikazivanjem počinje 9. rujna. Predstava je praizvedena u srpnju, a rađena je prema tekstovima 19 hrvatskih dramatičara, pisanih u karanteni i objavljenih na portalu drama.hr.

ZKM je ovom predstavom podržao hrvatske izvedbene pisce koji su mahom samostalni umjetnici, a u ovom se trenutku nalaze u vrlo teškoj situaciji. Riječ je o devetnaest priča koje se kroz tri pripovjedne linije, odnosno tri različite predstave, istovremeno događaju u svim prostorima ZKM-a, a izvode se za mali broj (do deset) gledatelja. raja tekuće sezone ZKM najavljuje još četiri premijerna naslova.

Prvi premijerni naslov sezone bit će 25. rujna predstava Cement Heinera Müllera u režiji Sebastijana Horvata. Predstava je imala javnu generalnu probu dan prije zatvaranja kazališta 13. ožujka, a sada bi napokon trebala doživjeti premijeru.

U studenome je u planu premijera predstave Čarobnjak iz Oza, namijenjene najmlađoj publici, čiju dramatizaciju potpisuje Nikolina Bogdanović, a režiju Saša Broz.

U koprodukciji ZKM-a, te njemačkog kazališta Schauspiel Stuttgart i poljskog Teatr Nowy, Europski ansambl priprema još jednu premijeru u režiji Ivana Penovića. Knjiga o ljetu u režiji glumice ZKM-a Nadežde Perišić Radović izvest će se u sklopu ZKM-ova projekta Inkubato, koji potiče autorski rad glumačkog ansambla.

Konačno, za kraj sezone, u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama, bit će postavljen komad Očevi i djeca po romanu Ivana Turgenjeva u režiji Ivana Popovskog.

Iz ZKM-a upozoravaju kako su zbog nepredviđenih pandemijskih okolnosti u ostatku sezone moguće izmjene i dopune programa, o čemu će publika biti pravodobno obaviještena.