Paralelne majke u Kinoteci

U Kinoteci, od ponedjeljka 20. do četvrtka, 23. prosinca, u programu Kontraplan prikazuje se Još jedna runda, prikazuje se i sprint Maratona kratkometražnog filma, a tjedan zaključuje film Paralelne majke – novo ostvarenje Pedra Almodóvara.

Oscarom nagrađeni film Još jedna runda Thomasa Vinterberga u fokusu je sljedećeg izdanja Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka u kojem se održavaju diskusije iz perspektive srodnih disciplina. Razgovarat će se i o tome koliko su stereotipi o popularnosti alkohola u skandinavskim zemljama istiniti, gdje povući granicu između uživanja u alkoholu i ovisnosti te neizbježno – drži li teorija na kojoj počiva zaplet vodu. Gosti Kontraplana su pisac, kolumnist i sociolog Bruno Šimleša, skandinavist i prevoditelj Mišo Grundler, a razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović. Više informacija o Kontraplanu pronađite na ovome linku.

Povodom najkraćeg dana u godini, 21. prosinca, Hrvatski audiovizualni centar i Mreža neovisnih kinoprikazivača pripremili su Najkraći dan: Maraton kratkometražnog filma. Riječ je o programu koji već tradicionalno nudi presjek kratkometražnih naslova koji su obilježili prošlu godinu, a u Kinoteci će se prikazati dva programa posvećena hrvatskim kratkišima: Domaći maratonci I i Domaći maratonci II. Među njima se istiću igrani film Roka Bičeka Kazneni udarac, adaptaciju epizode iz popularnog romana Črna mati zemla Kristiana Novaka. Tu su i nagrađivani naslovi U šumi Sare Grgurić (San Sebastian, ZFF – Kockice – Najbolji film) i Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović (Dani hrvatskog filma – Najbolji igrani film), kao i novi animirani film Marka Meštrovića The Raft.  Ulaz na programe je besplatan, uz obvezno preuzimanje karte na blagajni.

Na repertoaru je i jedan od najiščekvanijih filmova godine: Paralelne majke španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Ova priča o ženama koje se sretnu u bolnici neposredno prije poroda otvorila je Filmski festival u Veneciji, gdje je dobila odlične kritike, a njezin koktel emocija i humora idealna su protuteža hladnim zimskim danima.
Među ostalim novitetima pogledajte odličnu satiričnu humornu dramu Sonje Tarokić Zbornica, intrigantnu biografsku priču o princezi Diani – Spencer Pabla Larraína te glazbeno-plesni spektakl Priča sa zapadne strane Stevena Spielberga.