Otvorenje samostalne izložbe Mihaela Bađuna

7. 6. 2024.

Otvorenje samostalne izložbe Folk autora Mihaela Bađuna, održat će se u Galeriji Kranjčar (Kaptol 26) u srijedu, 12. lipnja u 19 sati, a izložba se može razgledati do subote, 22. lipnja u radnom vremenu Galerije.

Na 19. Erste fragmentima održanima u Laubi 2023. godine, Mihael Bađun osvojio je Grand prix nagradu za otkupljeni rad Bakina priča. Tematiku koju je načeo tim radom, nastavlja razvijati novim narativno orijentiranim ciklusom slikarskih radova. Folk progovara o povijesti sjeverozapadnog kraja Hrvatske kroz prizmu lokalne mitologije i folklora. Riječ je o osobnom projektu koji se temelji na usmenoj predaji, odnosno pričama iz prošlosti koje su autoru pripovijedali baka i djed. Ispričane priče donose začudne elemente kroz pojavu coprnica, patuljaka i aveta, karakterističnih beštija iz narodne predaje.

Ciklus slika Folk ispod površine, problematizira generacijski jaz, bavi se neizbježnom prolaznošću te fenomenom zeitgeista, pokazujući kako iskustvo, vrijeme i okolina te osobni narativ formuliraju pojedinca. Zaključno, izloženi slikarski radovi nastoje posvjedočiti kako neke priče s razlogom zauvijek ostaju urezane u pamćenje.

Izvor: www.kranjcar.hr, Kulturauzagrebu.hr