Otvorenje nove koncertne sezone ansambala Hrvatske radiotelevizije

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa dirigenta Pascala Rophéa, u povodu 210. godišnjice rođenja Richarda Wagnera, u četvrtak, 28. rujna i subotu, 30. rujna 2023. s početkom u 19:30 izvest će orkestralne ulomke iz najpoznatijeg opernog ciklusa u povijesti, Wagnerove tetralogije Prsten Nibelunga, kao i Debussyjevu Suitu iz opere Peleas i Melisanda.

Wagnerov Prsten Nibelunga, najpoznatiji operni ciklus u povijesti koji traje 15 sati, u suitu je sažeo slavni Lorin Maazel. Riječ je o fascinantnom projektu Prsten bez riječi, kojim je, bez mijenjanja ili dodavanja i jedne jedine note, veliki dirigent u svojevrsnu suitu nanizao najpoznatije dijelove svih četiriju Wagnerovih opera. Od monumentalne i u zvuku moćne Wagnerove glazbe, inspirirane svevremenim nordijskim i njemačkim sagama i mitovima, Prsten bez riječi donosi dragulje operne pozornice, kao što su energijom nabijeni Kas Walkira (Walküre), idilični Mrmor šume (Siegfried) ili sablasno-dramatični glazbeni prikaz propasti Valhale i bogova u vatrenoj stihiji (Sumrak bogova).

Vagnerijanska opera imala je velik utjecaj na Claudea Debussyja, a njegova opera Peleas i Melisanda prvi je veliki i potpuno originalni odmak od dominantne Wagnerove operne glazbe koja je duboko utjecala na francuskoga genija. Suita iz opere koju je osmislio dirigent Alain Altinoglu zrcali sve odlike Debussyjeve glazbe: fantazmagoričnost, raskoš i bogatstvo orkestralnih boja te gotovo sinestetički doživljaj prekrasnih i profinjenih ugođaja snovitih ambijenata opere pretočenih u glazbu.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. rujna 2023.