Otvorenje nove koncertne sezone ciklusa Sfumato

U utorak, 15. rujna, s početkom u 20 sati, u Crkvi sv. Blaža u Zagrebu održat će se koncert Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija. Koncert će se ovom prilikom zabilježiti za CD izdanje istoimenog naziva.

Tomaso Cecchini koji je u prvoj polovici 17. stoljeća djelovao kao maestro di cappella splitske i hvarske katedrale, ostavio je nekoliko zbirki svjetovnih madrigala i duhovnih skladbi koje svjedoče o suvremenosti njegove glazbe. Prateći glazbene trendove svojega vremena uglazbljivao je stihove talijanskih pjesnika u stilu monodijskih madrigala, moderne vokalnoinstrumentalne vrste koja je svoj vrhunac doživljavala upravo u Cecchinijevo vrijeme.

Prvi put te je skladbe predstavio u zbirci Amorosi concetti I, objavljenoj 1612. u Veneciji, a uslijedile su i druge zbirke od kojih su na CD-u, osim spomenute, zastupljene i Amorosi concetti III,  te Psalmi, missa, et alia cantica. Njegova zbirka, Cinque messe a due voci, krije osobitu zanimljivost: prve instrumentalne sonate nastale na području današnje Hrvatske od kojih je osma izabrana za nosač zvuka, a time i za koncert.

Stvaralaštvo Tomasa Cecchinija u fokus glazbene javnosti došlo je ponovno tek u 20. stoljeću zahvaljujući istraživanjima muzikologa Dragana Plamenca, Bojana Bujića, Lovre Županovića i potom Ennia Stipčevića te nastojanjima dirigenta Vladimira Kranjčevića. Zahvaljujući novim znanstvenim spoznajama i povijesno osviještenim izvođenju, kao i novim kritičkim izdanjima sačuvanih Cecchinijevih zbirki, danas možemo predstaviti i novi pogled na Cecchnijev opus.