Otvorenje izložbe u Galeriji AMZ

8. 7. 2024.

U srijedu, 10. srpnja 2024. godine s početkom u 13 sati u Galeriji AMZ (Ulica Pavla Hatza 6) održat će se otvorenje izložbe Tragovi rimske vojske u Zbirci Josipović Gradskog muzeja Nova Gradiška. Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 4. kolovoza, a ulaz je besplatan.
 
Privatne arheološke kolekcije nisu rijetkost kod nas, a još manje u Europi. Skupljanje starina ima uostalom dugu povijest, interes za predmetima baštine zabilježen je još u antičkim vremenima, a od renesanse je kolekcionarstvo postalo iznimno raširena zanimacija među bogatima i moćnima, pa tako mnoge plemenitaške zbirke koje vuku porijeklo od 16. ili 17. stoljeća danas čine temelje arheoloških zbirki velikih europskih muzeja, od Rima i Firence, preko Beča, do Pariza i Londona.
 
Još uvijek postoje kolekcionari koji su prije svega entuzijasti i zaljubljenici u prošlost, ljudi koji ne sudjeluju u devastaciji arheološke baštine zbog niskih materijalnih pobuda. Donald Josipović je upravo takav čovjek: iskreni zaljubljenik u povijest, osoba iznimno zainteresirana za rimsku baštinu. Posebno ga zanima antička vojna povijest, posebice rimska vojska, a sreća je htjela da mu u ruke dođe cijeli niz predmeta koje su rabili upravo rimski vojnici. Zbirka Donalda Josipovića svakako može stati uz bok i najbogatijoj zbirci te vrste koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.
 
Autori izložbe: Marija Mihaljević (Gradski muzej Nova Gradiška), Ivan Radman-Livaja (Arheološki muzej u Zagrebu), Ana Pavleković Žeruk (Gradski muzej Nova Gradiška)
Likovni postav izložbe: Ivan Radman Livaja, Marija Mihaljević, Ana Pavleković Žeruk
 
Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr