Otvorenje izložbe u EMZ-u

7. 6. 2024.

Otvorenje izložbe Novi prostori intime bit će u srijedu, 12. lipnja 2024. u 19 sati u Etnografskome muzeju (Trg Mažuranića 14). Voditeljice projekta su dr.sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja i doc. art. Andrea Hercog iz Arhitektonskog fakulteta – Odsjek Studija dizajna, a suradnica je Mia Čujkević Plečko, kustosica.

Izložba je ostvarena u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu s Filozofskim fakultetom (Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju), Akademijom likovnih umjetnosti (Odsjekom za animirani film i nove medije), Arhitektonskim fakultetom (Odsjekom Studija dizajna i Katedrom za arhitektonsko projektiranje) te Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije (Drvnotehnološkim odsjekom) Sveučilišta u Zagrebu.

Na izložbi su izloženi radovi koji su nastali na radionici Intimni prostori svakodnevice koja je održana od listopada 2023. do ožujka 2024. godine, tijekom 64 sata nastave na kojoj je sudjelovalo 25 studenata podijeljenih u pet interdisciplinarnih grupa koji su radili s mentoricama i mentorom. Inkluzivni pristup bio je razvijen od samoga početka odnosno od izrade projektnog zadatka, koncepcije do postava izložbe Novi prostori intime, pri čemu je Etnografski muzej aktivno uključio mentore i studente u zajedničko promišljanje teme i dizajna prostora, čime ti sadržaji postaju sukreirani.

Cilj projekta bio je pridonijeti razumijevanju međudjelovanja ljudi i prostora, kao i uloge koje intimni prostori mogu imati u oblikovanju identiteta i u međuljudskim odnosima. Pritom su se različiti aspekti intimnih prostora svakodnevice promatrali transdisciplinarno, iz perspektiva različitih struka i područja. Također, dugoročni je cilj razviti kreativne alate pomoću kojih će se moći kritički pristupiti istraživanju intimnih prostora svakodnevnice u suvremenom društvu i detektirati „nove“ aspekte intimnih prostora.

Izvor: www.emz.hr, Kulturauzagrebu.hr