Otvorenje izložbe u AMZ-u

Otvorenje izložbe Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti održat će se u petak, 23. veljače u 19 sati u Arheološkom muzeju. Izložba je za publiku otvorena od 24. veljače do 4. svibnja 2024. godine.

Izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti autora Ivana Drnića, muzejskog savjetnika Arheološkog muzeja u Zagrebu, rezultat je desetljeće dugog muzejskog, terenskog i znanstvenog rada. Publici priča priču kako se malo brončanodobno naselje, nastalo krajem drugog tisućljeća prije Krista neposredno prije ušća rijeke Kupe u Savu, preobrazilo u jedan od najvažnijih željeznodobnih centara u međuriječju Save i Drave, a koje je u antičkim pisanim izvorima zabilježeno pod imenima Segestika i Siscija. Izložba Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti prikazuje nastanak, razvoj i kulturnu dinamiku ovog iznimnog naselja, svakodnevni život njegovih stanovnika, njihovu nošnju i ratničku opremu, prehranu, kao i gospodarske i trgovačke aktivnosti te duhovni život.

U okviru izložbe prvi će put u Hrvatskoj biti predstavljen ekskluzivni predmet porijeklom iz Siska, koji se od kraja 19. stoljeća nalazi u zbirci Mađarskog narodnog muzeja. Radi se o zlatnoj ogrlici (torkves) izrađenoj u pozamenterijskom stilu karakterističnom za razdoblje kasnog brončanog doba (12. i 11. stoljeće pr. Kr.).

Radno vrijeme:

utorak-petak   10-18 sati

subota               10-14 sati

zatvoreno ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima.

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. veljače 2024.