Otvorenje grupne izložbe

U utorak, 20. veljače u 19 sati u Galeriji 112 ALU (Galerija Putolovac, Ilica 112) otvorit će se izložba Sad će mi meksičke!, dio projekta MEXHR meksičkog gostujućeg studenta Rogelija Aceveda. Izložbu se može pogledati do nedjelje, 3. ožujka.

Izlažu: Rogelio Acevedo, Marko Dajak, Ljubica Golubić, Vasja Irma Ivković, Manuela Košević, Anamarija Kvas, Nika Lamešić, Kristina Novosel, Ana Pintarić, Maja Rožman, Tea Trumbić, Mirjana Vodopija, Nikolina Vrdoljak.

„Grupna izložba “Sad će mi meksičke” rezultat je eksperimenta koji teži uspostavljanju kreativnog dijaloga između Meksika i Hrvatske putem umjetničke suradnje. Kao meksički gostujući student na ALU, zamolio sam profesore i studente da vizualiziraju materijale meksičke pop kulture, kao što su komične emisije, sapunice, ikonični online videozapisi, sportski programi i glazbeni spotovi. Ovaj materijal namijenjen je da utječe i služi kao referenca za razvoj projekata pod vizijom hrvatskih umjetnika. Nakon Drugog svjetskog rata i prekida Tita i Staljina 1948. godine, sovjetski i američki filmovi bili su zabranjeni u bivšoj Jugoslaviji, što je dovelo do uvoza meksičkog filma kao alternative. Film “Un día de vida” (“Jedan dan života”), objavljen 1950. godine, bio je veliki uspjeh, posebno utječući na mlade koji su počeli oponašati stil meksičkih filmskih zvijezda. Meksička kultura značajno se dodatno proširila u zemlji, posebno u glazbi, s mnogo glazbenika koji su nosili sombrere dok su izvodili meksičke pjesme na hrvatskom ili njihovom izvornom jeziku, španjolskom. Ovaj fenomen istražio je slovenski autor Miha Mazzini u svom dokumentarcu nazvanom “Jugoslavenski Meksiko” (YuMex). Iako je meksička kultura prvotno prodirala preko velikog platna, sada nastojimo identificirati utjecaj malog ekrana. Naslov izložbe, “Sad će mi meksičke”, odražava trajni odjek meksičkih telenovela u hrvatskoj kulturnoj svijesti. Djela na izložbi djeluju kao vizualni posrednici, povezujući preko ekrana i generacija. Predstavljaju kreativni čin u stvarnom vremenu i odražavaju kako meksička kultura, sada raznovrsnija i dostupnija, nastavlja biti neiscrpan izvor inspiracije. Danas, više nego ikad, moguće je graditi kreativne mostove koji prelaze kulturne granice.“ (Rogelio Acevedo Medin)

Izvor: www.alu.unizg.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. veljače 2024.