Otvaranje dvije izložbe

Otvaranje izložbe Duje Šuvara Vrijeme i grad i Gorane Težak Dobra stara Budućnost održat će se u ponedjeljak, 11. ožujka u 20 sati u Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb (Trg Narodne zaštite 2, Remetinec) i može se razgledati do petka, 29. ožujka ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom: 9 – 20 sati, petkom: 9 – 15 sati. Kustosica izložbe je Vesna Šantak.

Iz predgovora:

„Duje Šuvar posljednjih nekoliko godina stvara ciklus radova posvećen zagrebačkim trgovima i ulicama, mahom onima u centru, poput Ilice i Palmotićeve, te na Trešnjevci. Bilježi ih vodeći posebnu pozornost prema izmjeni različitih doba – dana i godine – koja ovisno o karakteru svjetla ili bujnosti vegetacije, u korelaciji sa zgradama, automobilima, tramvajima i prolaznicima, uprizoruju specifičnu atmosferu i raspoloženje. Na kompozicijama satkanima reduciranom paletom, kao i na atraktivnoj veduti, prikazu glavnoga trga i katedrale, donesenom u raskošnijem koloritu, umjetnik iskazuje spretnost i svježinu slikarske geste. Rukopis je raznolik, po potrebi minuciozan ili sumaran, jednako vješt u akriliku, jajčanoj temperi, ulju kojem pridodaje voštanu pastu i fresci. Slikarskim tehnikama Duje gdjegdje pridružuje materičnost fasadne žbuke, čime se približava pojavnosti asfalta. Postupno prelazi i u treću dimenziju, odnosno modelira reljefe, na kojima potom slika. Proces nastanka djela na zanimljiv način spaja medije slikarstva i kiparstva te suptilno asocira na strukturu arhitektonskog tkiva od kojega je grad sazdan.“ (Barbara Vujanović)

„Gorana Težak kroz svoje slike u kontinuitetu analizira te fenomene društva i pojedinca, no radi to istodobno s takvom lakoćom i ozbiljnošću, da joj se zaista ništa ne može prigovoriti: njezino slikarstvo nije pretenciozno, (pseudo)aktivistički obojeno, niti umjetnica želi raditi tzv. hladno intelektualno ili tzv. pametno slikarstvo. Ona promatraču ne nameće svjetonazor niti ga guši ideologijom ili političkim kontekstom. Ništa u njezinim slikama nije patvoreno ili artificijelno, iako je riječ o iznimno kompleksnom slikarskom senzibilitetu i svjetonazoru. Slikarica djeluje poput sonde u svojoj okolini i – kao brojni istančani umjetnici u korpusu modernog i suvremenog hrvatskog slikarstva – bilježi poput nekog intimnog dnevnika patologiju i patokraciju svakidašnjice na svim razinama.“ (Iva Körbler)

Napomena: ako se četvrtkom održava koncert, radno vrijeme Galerije je 9 -13 sati

Izvor: www.czk-novi-zagreb.hr, Kulturauzagrebu.hr, 9. ožujka 2024.