Osuvremenjeni Jazon i Medeja

U četvrtak, 18. svibnja u 20 sati u Arterariju (Nova cesta 40A) prikazuje se predstava Na dnu oceana postoje neki svjetovi – autorski projekt redatelja Romana Nikolića u suradnji s izvođačima Anitom Matić Delić i Franom Maškovićem, te dramaturginjom Oljom Lozicom.

Predstava je nastala prema motivima Euridipove Medeje, pri čemu je u izvedbeno tkivo same predstave decentno ugrađena prikupljena dokumentarna građa o slučajevima infanticida.

Glavni protagonisti ove predstave, kao i u originalnom predlošku, i dalje su Jazon i Medeja. No u viziji i režiji Romana Nikolića, Medeja više nije čarobnica, kćerka kolhidskog kralja Ejeta, niti je Jazon vođa Argonauta. U suvremenom svijetu oni su jedan uobičajen i gotovo ni po čemu poseban bračni par. Oni ne obnašaju nikakve javne i društveno odgovorne dužnosti. Oni nisu opterećeni društvenim ulogama i funkcijama koje su im zadane naslijeđem. Oni su bračni par koji živi u obiteljskoj kući s lijepo uređenom okućnicom u samom centru grada. No, poput Euripidovih junaka, oni su također i bračni par čija je „ljubav“ spletom akumuliranih životnih iskustava dovela oboje do točke loma, točnije do razilaženja u viziji budućnosti.

Reprizne izvedbe su 19., 28. i 29. svibnja.

Izvor: www.facebook.com/arterarij, Kulturauzagrebu.hr, 17. svibnja 2023.