Ostani doma i piši tekst za HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta koji je otvoren do 15. svibnja 2020. godine.

Ovim natječajem Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nastoji potaknuti dramske pisce na pisanje tekstova vjerujući kako bez suvremenih domaćih dramskih tekstova nema ni posve artikuliranog nacionalnog kazališta. Za potpunu sliku suvremenoga hrvatskog kazališta koje je zanimljivo domaćoj, ali i europskoj publici, potrebni su suvremeni hrvatski dramski tekstovi ispisani imperativom vremena i prostora u kojem živimo.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s prebivalištem u RH ili s hrvatskim državljanstvom, a prijavljeni dramski tekstovi moraju biti prikladni za izvođenje na velikoj pozornici HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst bit će postavljen na sceni HNK u Zagrebu i u izvođenju ansambla Drame HNK u Zagrebu. Tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku te ne smije biti ranije izveden, objavljen niti prijavljen na neki drugi natječaj. Svaki autor se može prijaviti s jednim dramskim tekstom.

Tekst s naznakom za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta te podacima o autoru (ime i prezime, adresa i broj telefona) potrebno je poslati na e-mail adresu drama@hnk.hr.

O pobjedničkom tekstu odlučit će ocjenjivački sud Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

Pobjednički tekst bit će otkupljen za 50 tisuća kuna, a taj iznos obuhvaća i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobjedničkog teksta tijekom sezone 2020/2021. godine u produkciji HNK u Zagrebu.