Opera Orfej Antonija Porpore u HNK-u u Zagrebu

U ponedjeljak, 24. siječnja u 19:30 sati u HNK-u u Zagrebu bit će izvedena koncertna izvedba opere Orfej skladatelja Antonija Porpore, u izvođenju zvijezde talijanskog baroka – kontratenora Raffaelea Pea u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo.

Porporin Orfej prvi put je izveden 1736., kada jedan od najvećih pjevača 18. stoljeća ali i svih vremena – Farinelli, odlučuje privesti kraju svoju glazbenu karijeru u Londonu uz posljednju svečanu izvedbu. Farinelli je za tu prigodu pozvao svog prijatelja skladatelja Porporu koji je trebao u djelo namijenjeno toj izvedbi, uz svoju originalnu glazbu, uključiti njegove najdraže skladbe iz opera koje je kroz karijeru izvodio. Bila je to njegova oproštajna opera nakon koje se Farinelli povlači s pozornice na vrhuncu slave te nastavlja pjevati ekskluzivno za španjolskog kralja Filipa V.

Farinelli je bio najpoznatiji pjevač svojega stoljeća i jedan od najvećih pjevača svih vremena. Zabilježeno je da je raspon njegova glasa pokrivao više od tri i pol oktave a tvrdi se i da je mogao proizvesti 250 tonova na jednom dahu i zadržati ton više od jedne minute.

Svjetska praizvedba opere Orfej bit će izvedena u Beču 22. siječnja te će druga izvedba koncerta biti upravo u Zagrebu, nakon kojeg Raffaele Pe & La Lira di Orfeo odlaze u druge gradove na svjetsku turneju.