Opasne knjige u PDF-u

Književni klub Booksa u suradnji s Kulturpunktom predstavio je elektroničke verzije dvaju pojmovnika o kritici Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike i Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja.

Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike zbornik je tekstova koje su napisale autorice i autori iskusni u teorijskom promišljanju kritike, ali i u praktičnom radu na pisanju i čitanju kritičkih tekstova. Svi tekstovi dijele početnu pretpostavku da je književna kritika, iako uvijek počiva na nekim bitnim principima, u svojoj manifestaciji nestabilna i fleksibilna, naprosto jer ovisi o nizu vanjskih faktora – primarno o samom tekstu o kojem se piše, ali i o književnom polju, medijskom položaju kritike, širem društvenom kontekstu, kao i uvijek prisutnom ljudskom faktoru

Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja temelji se na kolumnama objavljenima ovdje na portalu, a potpisuje je dr. med. dr. med. Ostojić, literoterapeut, humanist i fanatični borac protiv teške književnosti. Doktor u predgovoru navodi: “Kritičkim čitanjem čitatelj-ica apsorbira patološka značenja teksta i povezuje ih sa širim kontekstom društva, svijeta ili sebe sama. Time stvara grubi rez u svojoj percepciji stvarnosti, rastvara značenjske pukotine i u svoj organizam pripušta izvore uznemirujućih spoznaja, poetskih trauma ili prozaičnih fizioloških bolova. (…) Nažalost, prevelik broj građana i dalje je sklon dubinskom, kritičkom, iscrpnom čitanju knjiga, čime se dovodi u nelagodnu, neumjesnu, često i životno opasnu situaciju.”