Odrast u Galeriji Bačva

Nakon Pariza, Budimpešte, Venecije i Barcelone, 9. Međunarodna konferencija o odrastu održat će se u Zagrebu od 29. kolovoza do 2. rujna 2023. Pod istim nazivom kao i konferencija, grupna izložba Planet, ljudi, skrb – to se zove odrast! otvara se u petak, 1. rujna 2023. u Galeriji Bačva u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Na izložbi Planet, ljudi, skrb – to se zove odrast! kustosice Ane Dević / WHW bit će predstavljeni radovi umjetnik/ca: Marwe Arsanios, Željka Beljana, Marine Naprushkine, Rupali Patil, Dana Perjovschog, Selme Selman, Marka Tadića i Cecilie Vicuñe.

Program otvorenja 1. rujna 2023. u HDLU-u uključuje:

▻ 18 sati – razgovor s Françoise Vergès: A Decolonial Feminism

▻ 20 sati – otvorenje izložbe

Izložba je otvorena do 10. rujna 2023.

Odrast (degrowth) je sve popularniji pokret koji se temelji na pretpostavci da su neprekidni industrijski razvoj i potreba za trajnim rastom ekonomije nepovratno narušili Zemljine ekosustave te da je daljnji ekonomski rast u razvijenim zemljama neodrživ za planet. Stoga odrast poziva na napuštanje ekonomskog rasta kao primarnog društvenog cilja i promišljanje novih oblika življenja, proizvodnje i potrošnje koji će svima osigurati dobar život u granicama ekološke održivosti Zemlje.

Izvor: www.hdlu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. kolovoza 2023.