Odijevanje u ruralnom Zagrebu

U Knjižnici Božidara Adžije od ponedjeljka, 15. svibnja do ponedjeljka, 12. lipnja može se pogledati izložba Ste se zriktale!: Odijevanje ruralnog Zagreba 1960-ih. Izložba je posvećena odijevanju okolice Zagreba šezdesetih godina 20. stoljeća.

Autorice izložbe – etnologinje, sociologinje i povjesničarke Ana Antolković, Martina Novosel, Martina Petrović i Martina Piškor, vođene i inspirirane željom da predstave život Zagreba iz perspektive običnog purgera u ovom iznimno zanimljivom povijesno-kulturnom desetljeću, odlučile su istražiti obiteljsku baštinu kako bi ispričale četiri zanimljive modne priče.

Obiteljske fotografije i naracije članova obitelji autorica tvore temelj izložbe, pa su korištene i za kulturno-antropološku analizu, kao i teme prijelaza odijevanja iz tradicijske nošnje u gradsko ruho te utjecaj popularne i potrošačke kulture na život u Zagrebu.

Tema je zanimljiva onima koji su šezdesete godine proživjeli, kao i onima koji bi voljeli saznati ponešto o ovom uzbudljivom povijesnom periodu ili, pak, za zaljubljenike u tekstil, odijevanje i modu.

Uz fotografije, na izložbi se mogu razgledati i knjige posvećene modi 60-ih iz bogatog fonda Knjižnice Božidara Adžije.

Izvor: www.kgz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. svibnja 2023.