Od Vox Feminae preko Kratkog utorka do Distribucije

Raspored projekcija Kina Tuškanac od ponedjeljka, 29. svibnja do nedjelje, 4. lipnja uvertira je u sunčani lipanj.

U okviru programa 17. Vox Feminae Festivala moguće je pogledati sljedeće:

u ponedjeljak, 29. svibnja u 19 sati – intenzivno osoban film o čežnji, ozdravljenju i pripadnosti Strast u kojem redateljica Maja Borg prikazuje vlastiti proces suočavanja s traumom nakon destruktivne veze;

u srijedu, 31. svibnja u 19 sati – Orlando, moja politička biografija, kojim se redatelj Paul B. Preciado prisjeća vlastite metamorfoze ističući da biti trans ne podrazumijeva samo tranziciju iz feminiteta u maskulinitet (ili obrnuto) nego i poetično putovanje na kojem se mora osmisliti novi jezik kojim će se opisati sebe i svijet koji nas okružuje.

Program Hrvatskog filmskog saveza, na kojem se pod nazivom Kratki utorak jednom mjesečno prikazuju domaći i strani kratkometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani filmovi, ovoga puta donosi Samosvjesni film – svojevrsni simulakrum kojemu je namjena razotkrivanje filmskih i umjetničkih konvencija, demistifikacija uvriježene i neosviještene manipulativne strukture dijela, poigravanje s očekivanjima i navikama filmske publike te ismijavanje pravila i standarda filmske industrije.

Na programu Kratkog utorka koji će biti prikazan 30. svibnja u 21 sat nalaze se sljedeći naslovi:

Tajni film (Paul Bartel, 1966)

Mali kaos (Rainer Werner Fassbinder, 1967)

Posljednje riječi (Werner Herzog, 1968)

Kritika razdvajanja (Guy Debord, 1961)

Momak upoznaje djevojku (Søren Frellesen, 2007)

Program Distribucija donosi neke od suvremenih filmova.

U ponedjeljak, 29. svibnja u 21 sat i subotu, 3. lipnja u 19 sati – obiteljska melodrama o modernoj ljubavi Ljubavni život uvodi u miran i pomalo hladan život kojeg će uzburkati tragična nesreća dovodeći u život dječaka Keita njegova davno izgubljenog oca Parka. Mučena osjećajem krivnje i boli, majka Taeko daje sve od sebe kako bi pomogla Parku koji je gluh i bez doma.

U utorak, 30 svibnja u 19 sati – univerzalna priča koju je lako zamisliti u Dalmaciji ili Istri. Alcarràs zadire u život obitelji uzgajivača breskvi u malom selu u Kataloniji koji se promijeni kada vlasnik njihovog velikog imanja umre, a njegov doživotni nasljednik odluči prodati zemlju iznenada ugrozivši njihovu egzistenciju.

U srijedu, 31. svibnja u 21 sat i nedjelju, 4. lipnja u 19 sati – inspiriran stvarnim incidentom iz 2020. kada je gotovo 2000 stanovnika transilvanijskog sela Ditrău potpisalo peticiju kojom su radnici iz Šri Lanke izbačeni iz njihova sela, film R.M.N. Stanje nacije propituje zašto su ljudski mozgovi tisućljećima oblikovani tako da se sve one koji ne pripadaju plemenu smatra neprijateljima.

U četvrtak, 1. lipnja u 21 sat – crnohumorna drama Pjera Žalice o mentalitetu balkanskog čovjeka Praznik rada fokusira se na susjeda osumnjičenog za ratni zločin, ali i na generaciju koja, u nastojanju da započne bolji život, napušta krizama nagriženu rodnu sredinu.

U četvrtak, 1. lipnja i nedjelju, 4. lipnja u 21 sat – minuciozan i slojevit portret jedne pariške obitelji u režiji Mikhäela Hersa Noćni putnici vješto koristi snagu filmskog pripovijedanja kako bi donio panoramsku sliku opterećenu egzistencijalnim pitanjima i naglim promjenama rutine.

U petak, 2. lipnja u 19 sati – nadrealistična psihodrama fokusirana na temu identiteta u obliku ženskog multiverzuma Da li ste videli ovu ženu prikazuje tri metamorfoze jedne žene koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakutcima u potrazi za načinom iskakanja iz vlastite kože.

U petak, 2. lipnja u 21 sat – Obje strane oštrice treća je suradnja Claire Denis sa spisateljicom Christine Angot, a Denisini protagonisti okruženi su plamenima čežnje u opsadnom stanju, nesvjesni društva i njegove neumoljive potrebe da odvaja stvari u suprotstavljene kategorije, čak i kada je riječ o partnerskim odnosima.

U subotu, 3. lipnja u 21 sat – kada Abel sazna da se njegova 60-godišnja majka Sylvie namjerava udati za muškarca koji se nalazi u zatvoru, potpuno izgubi živce, spreman učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio majku. No upoznavanje Michela, njegovog novog očuha, nudi mu potpuno novu perspektivu o kojoj do tada nije niti razmišljao. O čemu je riječ, kazuje film Nevin.

Svi inozemni filmovi imaju hrvatske podnaslove.

Ulaz na projekcije 17. Vox Feminae Festivala je besplatan.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 28. svibnja 2023.