Obljetnice Amarcorda i Diplomca

Ekipa Centra za kulturu i film Augusta Cesarca nastavlja organizirati projekcije na jednoj od najljepših zagrebačkih kulturnih lokacija na otvorenom – Ljetnoj pozornici Tuškanac. Kao zagrijavanje za kolovoški program Film u šumi, sljedeći tjedan na velikome platnu prikazuju se dva rado gledana filmska klasika.

U utorak, 27. lipnja na rasporedu je Amarcord, jedan od najpopularnijih filmova velikog talijanskog redatelja Federica Fellinija. Ova nostalgična gorko-slatka drama inspirirana je Fellinijevim odrastanjem u Riminiju 1930-ih, a gledatelje već desetljećima osvaja upečatljivim likovima, grotesknim humorom i autentičnim pogledom na dobre i loše strane ljudske prirode.

Amarcord je nagrađen i Oscarom za najbolji strani film, drži se za jedan od najboljih filmova sedamdesetih, a projekcijom na Ljetnoj pozornici Tuškanac obilježava se njegova 50. obljetnica.

60. rođendan slavi i roman Charlesa Webba, prema kojem je snimljen jedan od najutjecajnijih filmova šezdesetih: kultna komedija Diplomac Mikea Nicholsa, priča o mladiću koji se po povratku sa studija upliće u komplicirani ljubavni trokut sa zavodljivom prijateljicom svojih roditelja, gospođom Robinson.

Uspjeh Diplomca pomogao je etablirati struju novog Hollywooda, od Dustina Hoffmana napravio je međunarodnu zvijezdu, a Mikeu Nicholsu donio je Oscara za režiju. Glazba koju potpisuje folk rock duo Simon & Garfunkel, a koja uključuje pjesme Sound of Silence, Scarborough Fair i Mrs. Robinson, i dalje se rado sluša na radijskim postajama diljem svijeta. Diplomac je na rasporedu u srijedu, 28. lipnja.

Za projekcije Amarcorda i Diplomca može se koristiti važeći Filmski pokaz.

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. lipnja 2023.