Obljetničarsko izdanje Znanja

U čast 150. obljetnice rođenja ikone hrvatske književnosti, Ivane Brlić-Mažuranić, nakladnik Znanje pripremio je ekskluzivno izdanje njene nezaboravne zbirke Priče iz davnine. Obogaćeno s gotovo stotinu predivnih ilustracija Manuela Šumberca, novo izdanje poziva na ponovno putovanje kroz bajkovite pejzaže i fantastične svjetove koje je ova nevjerojatna spisateljica stvorila.

Neka nas priče ponovno očaraju, neka nas iznova inspiriraju, jer u njima ćemo otkriti snagu ljubavi, dobra i čudesnih avantura koje nikada ne blijede. Ondje možemo otjerati bjesove, zaroniti u dvore Kralja Morskoga, poletjeti s Kosjenkom ili se uhvatiti u kolo s Domaćima.

Svoju prvu zbirku pripovijedaka Valjani i nevaljani, Ivana Brlić-Mažuranić objavila je 1902. Pravi uspjeh doživjela je 1913. s Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića, prvim hrvatskim dječjim romanom. Slijedi 1916. njezin književni vrhunac, Priče iz davnine, zbirka od osam bajki. Sama autorica ovako ih opisuje: „Bilo mi je nastojanje da u skroz slobodnu invenciju tih priča upletem nazive, likove i duh drevne hrvatske i opće slavenske mitologije, i to one koja je manje poznata“. I u tomu je veličanstveno uspjela: tečno pripovijedanje, slikovito izražavanje i bogatstvo rječnika čine ljepotu ovih priča. Popularnim Hlapićem i Pričama iz davnine Ivana Brlić-Mažuranić stekla je svjetsku slavu i glas hrvatskog Andersena. Obje su knjige doživjele brojna izdanja i prevedene su na mnoge jezike.

Izvor: www.znanje.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. travnja 2024.