Obilježavanje 100 godina avangardnog majstora Jonasa Mekasa u Dokukinu

utorak 28. veljače i u srijedu 1. ožujka u 19 sati u Dokukinu KIC održava se program posvećen začetniku američkog avangardnog filma Jonasu Mekasu u okviru programa Jonas Mekas 100! povodom 100. obljetnice njegovog rođenja.

Uz potporu Veleposlanstva Republike Litve u Republici Hrvatskoj, Instituta litavske kulture i Centra litavskog filma prikazuje se njegov eksperimentalno-dokumentarni film u kojem kućnim snimkama pokušava rekonstruirati 30 godina svog života – impozantno dugi Krećući se unaprijed, povremeno sam viđao kratke tračke ljepote.

U svom film-video dnevniku Mekas promatra život u ritmu života u New Yorka, suptilno obraćajući pažnju na manje vidljive fragmente svakodnevice, iskustva i emocije. On pušta gledatelja u svoju „promatračnicu“ i na taj mu način pomaže pronaći jednostavnost u onome što vidi, budi  neopisivu snagu poezije i potrebu za tom snagom.

Riječima velikog američkog redatelja, pjesnika, slikara i kustosa, moć filma u kojem se „ništa ne dogodi“ upravo je u ljepoti trenutka koja nadjačava sve i slatkom zaboravu koji slijedi. Film se prikazuje u dva dijela, prvi u utorak 28. veljače i drugi u srijedu 1. ožujka u 19 sati. Ulaz na program je besplatan.