Novosti u tjednu u Kinoteci

Ciklus Agnès Varda nastavlja se posvetom njezinu antologijskom ostvarenju – dokumentarcu Skupljači i skupljačica, Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a predstavljaju produkciju kolektiva Jeune Cinéma, a među Novitete stiže uzbudljiva sudska drama Slučaj Goldman Cédrica Kahna. Slučaj Goldman vjerna je rekonstrukcija suđenja Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu optuženom za nekoliko pljački i ubojstava, koji će tijekom procesa postati junakom dijela intelektualne javnosti.  

U srijedu, 27. ožujka na rasporedu je Bez sunca, klasik filmskog esejizma, u kojem redatelj Chris Marker, inače i Vardin prijatelj, na osebujan način interpretira snimke koje je tijekom godina skupljao na različitim dijelovima svijeta. Ova meditacija o kulturi, sjećanju, prolaznosti i smrti ubraja se među najbolje i najutjecajnije filmove svih vremena.

American Honey Andree Arnold zarazno je energičan film ceste, priča o skupini mladih lutalica koji putuju američkim Jugom prodajući časopise. Svojom epizodičnom strukturom Arnold razotkriva socijalne i ekonomske razlike koje istovremeno tvore i razdiru društveno tkanje suvremenog SAD-a. Na sličnome tragu je i Oscarima i Zlatnim lavom nagrađena Zemlja nomada Chloé Zhao, film koji spojem dokumentarizma i fikcije te protagonisticom-lutalicom slika moćan portret suvremene Amerike iz perspektive njezinih ranjivih članova, a pritom evocira teme i postupke koji su obilježili Vardin opus.

Proljetno izdanje Vizija: Iz Kratke baze 25 FPS-a suradnički je program s umjetničkom organizacijom Klubvizija na kojemu se predstavlja Collectif Jeune Cinéma, zadruga filmaša osnovana 1971. u Parizu, koja se bavi distribucijom, promocijom i arhiviranjem eksperimentalnih filmova, a od 1999. organizira godišnji Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux u Parizu. Povodom 25 godina festivala predstavit će se retrospektivni program od 11 kratkih filmova, a o programu, povijesti i značaju zadruge uživo će govoriti bivši predsjednik Collectif Jeune Cinéma Frédéric Tachou te umjetnik i koordinator zadruge Tomaž Burlin.

Slučaj Goldman vjerna je rekonstrukcija suđenja Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu optuženom za nekoliko pljački i ubojstava, koji će tijekom procesa postati junakom dijela intelektualne javnosti.  

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 25. ožujka 2024.