Novo izdanje književne tribine

Spisateljice u dijalogu treća je sezona književne tribine koja će se održati u petak, 20. listopada u 19 sati u Klubu Booksa. Drugo izdanje nazvano je Ja, samo neka druga, a ugošćuje dvije hvaljene i nagrađivane prozaistice, Dunju Matić i Martinu Vidaić. Stanje gotovo potpunog iskliznuća iz sebe, koje karakterizira životni trenutak u kojem se njihove protagonistkinje nalaze, Vidaić i Matić oblikuju kombinacijom autofikcijskog samoizlaganja i poetske igre, te kroz kontrast saturiranih slika vanjskog svijeta i monokromatske naravi unutarnjeg čahurenja, izgrađuju prozne svjetove koji se hrabro suočavaju s možda najneugodnijim od svih pitanja: tko sam ja onda kada me nitko ne vidi?

Spajajući već etablirane autorice s debitanticama odnosno autoricama nove generacije, Spisateljice u dijalogu otvaraju dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tj. istražuju odnose među generacijama te odgovaraju na pitanje što mlade autorice mogu naučiti od starijih i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika.

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike, nagrađivanih spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme emocionalnosti i snage, mirovanja i bivanja, vlastitog i tuđeg (ženskog) glasa, autobiografije i biografije te poetike svakodnevnog, program uključuje sljedeće autorice i naslove: Leglo Suzane Matić, Djevojku zarez Rajne Racz, Mirovanje Dunje Matić, Stjenice Martine Vidaić, Ja se zovem Lidija Deduš Lidije Deduš, Maria Callas se baca u more Zrinke Posavec, Sitan život Mime Juračak i Strvinari starog svijeta Tee Tulić.

Program je započeo 6. listopada sa Suzanom Matić i Rajnom Racz, a nastavlja se u Booksi u 19 sati i u petak, 3. studenog u 19 sati s Lidijom Deduš i Zrinkom Posavec te u subotu, 4. studenog u 19 sati s Mimom Juračak i Teom Tulić

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Izvor: www.hrvatskodrustvopisaca.hr, Kulturauzagrebu.hr, 19. listopada 2023.