Novitet u VR kinu KEK

VR kino KEK (Petrinjska 51) od četvrtka, 28. ožujka uvodi na svoj repertoar jedan od najboljih VR filmova na svijetu Alex Honnold: The Soloist VR.

Alex Honnold postao je planetarno popularan kad je film o njegovom najvećem penjačkom podvigu dotad dobio Oscara za najbolji dokumentarac 2018. godine. Taj je film pratio prvi uspon bez osiguranja na jednu od najimpresivnijih stijena na svijetu: El-Capitan u američkom nacionalnom parku Yosemite, što su brojni komentatori nazvali najvećim sportskim pothvatom svih vremena.  Nakon toga, 2021 godine, Alex Honnold upustio se u novu avanturu: bez ikakvog osiguranja popeo je teške smjerove na najspektakularnijim velikim stijenama Alpa. Ponajbolji svjetski VR filmaš Jonnathan Griffith dokumentirao je to VR 3D 360° tehnologijom, koja gledatelje teleportira na vertikalne stijene, stotine metara iznad tla, gdje iz neposredne blizine promatraju nevjerojatnu Alexovu vještinu plesa na ivici života i smrti.

VR tehnologija široj je publici do sad bila poznata ponajviše po animiranim igrama. Manje je poznato da je posljednjih godina VR tehnologija uznapredovala do te mjere da su se u njoj počeli snimati i filmovi. Sve više progresivnih filmaša i multimedijskih storytellera okreće se tom mediju za koji kažu da nudi sasvim novu dimenziju filma, i da je to što se trenutno događa s VR-om jedna od najvećih tehnoloških i medijskih revolucija. Veliki svjetski tech-divovi poput Mete, Tik-Toka i Applea smatraju da će VR vrlo brzo postati glavni medij zabave i edukacije, pa ulažu milijarde dolara u razvoj te tehnologije: hardvera, softvera i sadržaja. Film Alex Honnold – The Soloist VR nastao je u koprodukciji Mete, a osvojio je najjače nagrade u kategoriji VR filma, uključujući i Cannes.

VR kino KEK u centru Zagreba (Petrinjska 51) prvo je mjesto u Hrvatskoj gdje se mogu gledati najbolji svjetski VR filmovi. Pokrenuo ga je Davor Rostuhar iz Kluba za ekspedicionizam i kulturu, poznati hrvatski putopisac i multimedijski umjetnik, autor projekata Ljubav oko svijeta, Polarni san i Hrvatska iz zraka. U kinu je trenutno na repertoaru i njegov prvi, a ujedno i prvi hrvatski VR film Lovci sakupljači VR, koji gledatelje vodi ususret posljednjim prvim ljudima na svijetu: jednom od posljednjih plemena na planetu koje i dalje živi onako kako su ljudi živjeli veliku većinu svoje povijesti. Također je u ponudi i film Osvajanje neba legendarnog sira Davida Attenborougha koji uz pomoć nevjerojatnih snimaka i CGI animacije pripovijeda priču o tome kako se život na zemlji oslobodio okova gravitacije i vinuo u zrak.

Ulaznice se mogu rezervirati na webu kina: www.vrkino.kek.hr

Izvor: www.vrkino.kek.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. ožujka 2024.