Novi tjedan u Kinoteci

Ciklus Začarani ekran nastavlja se filmovima u kojima se kroz motiv magije istražuju odnosi među spolovima, a među Novitete stižu novi film Woodyja Allena Udar sreće i komedija Francoisa Ozona Zločin je moj.

U ciklusu Začarani ekran istražuju se načini na koje se magijske prakse koriste kao simbol borbe među spolovima i krize tradicionalnih rodnih uloga.

Noć orla Sidneya Hayersa govori o profesoru na sveučilišnom kampusu, kojeg zadesi niz nesretnih događaja nakon što natjera svoju suprugu da uništi svoj pribor za prakticiranje magije. Ovaj odlični psihološki triler zaplet gradi iz kompetitivne atmosfere na sveučilišnom kampusu, a jedan je od manje poznatih dragulja 1960-ih u kojem postaje teško povući granicu između stvarnosti i umišljaja likova.

George A. Romero, jedan od očeva modernog horora (Noć živih mrtvaca, 1968), 1973. godine snimio je jedan od najneobičnijih filmova u svojoj karijeri. Riječ je o satiričnoj psihološkoj drami Sezona vještice o ženi iz predgrađa koja u prakticiranju magije pronalazi moć koja joj je u društvu inače uskraćena. Radi se o provokativnoj studiji neuroza iz predgrađa, zreloj za revalorizaciju unutar Romerov opusa, a u Kinoteci se prikazuje produljena verzija filma, u koju su ubačeni nerestaurirani umetci verzije objavljene na VHS-u.

Opčinjen Stanleya Donena promijenjenim odnosima među spolovima pristupa iz muške perspektive. Priča je to o sramežljivom muškarcu koji ulazi u faustovsku pogodbu s vragom ne bi li osvojio djevojku u koju je zaljubljen. Film se može pohvaliti urnebesnim nastupima Doodleya Moorea i Petera Cookea u glavnim ulogama te impresivnom količinom humora u jedinici vremena.

Tjedan zaključuje Ljubavna vještica, izrazito popularni američki nezavisni film o mladoj vještici odlučnoj u namjeri da pronađe muškarca koji će je voljeti. Redateljica Anna Biller svoj je film napisala, režirala, za njega je skladala glazbu te osmislila scenografiju i kostime, a kritika je film opisala kao maštovitu i mračno duhovitu studiju ženskih fantazija i narcizma, koja se ne boji uhvatiti ukoštac s paradoksima ženske žudnje u patrijarhalnom društvu.

Detaljan raspored projekcija: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. siječnja 2024.