Novi roman Ivana Aralice Duh zloduha

Uz 90. obljetnicu rođenja hrvatskoga klasika Ivana Aralice, nakladnik Školska knjiga objavio je Duh zloduha, novi roman toga vrsnoga pisca, scenarista, esejista i političara koji više od pola stoljeća privlači pozornost čitatelja.

Novi Araličin roman, posvećen sudbini posljednje generacije obitelji Vulin iz Suhoga Rata u šibenskom zaleđu, objavljen je u biblioteci Djela Ivana Aralice (37. svezak) i pripada ciklusu Blažine priče, koji je pisac započeo romanom Farrell i nastavio zbirkom pripovijedaka Grmovi divljih ruža. Izvor tih priča samouka je usmena pripovjedačica, seljanka Blaža, a mjesto i vrijeme radnje uklapaju se u prepoznatljiv i za Aralicu karakterističan kronotop –  dalmatinsko podneblje od Suhoga Rata i Šibenika do Splita i Knina potkraj pedesetih godina prošlog stoljeća.

Duh zloduha, tragična pripovijest o Staši i Maši, bliskim, ali po svemu dijametralno suprotnim rođakinjama, pronalazi svoje uporište u biblijskoj priči o Abelu i Kainu te izrasta u snažnu parabolu o zavisti kao svojevrsnoj duhovnoj kugi koja razara sve lijepo i dobro. Arhetipska tema sukoba među braćom dotaknuta je u mnogobrojnim djelima svjetske književnosti kao što su Hamlet W. Shakespearea, Razbojnici F. Schillera, Braća neprijatelji R. L. Stevensona, Istočno od raja J. Steinbecka, Morski vuk J. Londona, no Araličini Abel i Kain mlade su žene.

Romaneskna parabola o zavisti, Duh zloduha nudi starog, otprije poznatog Aralicu, vrsnog stilista i pripovjedača, sjajnog poznavatelja ženske psihologije i dalmatinskog podneblja te pisca neobične, gotovo izvanvremenske vedrine ma koliko mučni i teški bili događaji o kojima piše. Novi roman Ivana Aralice svjedoči da još nije presušilo stvaralačko vrelo piščeve imaginacije i da u našoj sredini živi i djeluje ne samo književni klasik nego i živi pisac koji iz godine u godinu začudnom energijom, inspiracijom i literarnim umijećem stvara i objavljuje nova djela.