Novi proljetni glazbeni festival u Lisinskom

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Zagrebačka filharmonija pokreću novi festival usmjeren na očuvanje hrvatske glazbene baštine i njezina boljeg razumijevanja u domaćem, ali i međunarodnom kontekstu – Zagrebačko glazbeno proljeće. Riječ je o festivalu posvećenom određenim glazbenim fenomenima, skladateljima, izvođačima i drugim elementima iz povijesti i suvremenosti hrvatske glazbe. Ovogodišnje izdanje festivala nosi naziv Orgulje – kraljica instrumenata i trajat će od ponedjeljka do četvrtka, 25. do 28. travnja s jutarnjim, poslijepodnevnim i večernjim programima u Lisinskom i dvoranama Václav Huml i Blagoje Bersa na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Na festivalu će nastupiti svjetske zvijezde orguljske glazbe – Vincent Dubois i Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, kao i ugledni domaći orguljaši Ursa Ljuban i Krešimir Klarić te studenti orgulja Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. U četiri festivalska dana održat će se i radionica i koncert za djecu koju će voditi Ursa Ljuban, Tomislav Heferer iz Umjetničke radionice Heferer interaktivno će predstaviti amblematske orgulje Dvorane Lisinski, studenti orgulja muzicirat će na različitim orguljama Muzičke akademije, koncerte će održati Barokni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebački solisti, koji će nastupiti uz Juliana Steckela na violončelu i Krešimira Klarića na orguljama, a na završnom koncertu u Lisinskom u četvrtak, 28. travnja nastupit će jedan od najistaknutijih koncertantnih orguljaša svijeta – Vincent Dubois uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Dawida Runtza. U sklopu ovogodišnjeg festivala održat će se i orguljaški maraton te kinoprojekcija nijemoga filma koju će improvizacijama na orguljama pratiti nagrađivani francuski orguljaš Baptiste-Florian Marle-Ouvrard.

Autorica programskog koncepta festivala je ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek, a umjetnički savjetnici festivala su Pavao Mašić i Ljerka Očić.

Detaljan raspored na poveznici: https://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/?page=2&keyword=&date_start=&date_end=&category=&hall=

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 17. ožujka 2024.