Novi naslovi u Kinu Metropolis

U Kinu Metropolis od 19. do 27. veljače 2022. na repertoaru je romantična humorna drama NAJGORA OSOBA NA SVIJETU o četiri godine života Julie, mlade žene koja plovi nemirnim vodama ljubavnog života i bori se da pronađe put u karijeri. Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a prikazan je i na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio nagradu za najbolju glumicu. Prikazuje se i KONAČNA SLOBODA o ljubavi između dvojice zatvorenika u poslijeratnoj Njemačkoj. Na repertoaru je i TOMA, biografska drama o popularnom jugoslavenskom pjevaču Tomi Zdravkoviću. Prikazuje se i film DOGAĐAJ, smješten u Francusku 1960-ih o perspektivnoj mladoj studentici Anne, koja nakon što neplanirano zatrudni uviđa kako joj se životni planovi i budućnost urušavaju pred očima. Film je dobitnik Zlatnog lava za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji. Prikazuje se i dokumentarni film GORBAČOV. RAJ o čovjeku čija je kratka vladavina obilježena padom carstva promijenila svijet u dvadesetom stoljeću te humorna drama BAKSUZNO BUBANJE ILI BEZUMNI PORNIĆ o učiteljici Emi koja se suočava s društvenim licemjerjem nakon što u javnost procuri njezina snimka seksa. Film je dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu 2021. Na repertoaru je i povratnički dokumentarni hit LJUBAV OKO SVIJETA redatelja Davora Rostuhara.

?RASPORED PROJEKCIJA

➡SUBOTA, 19. veljače 2022.

?18:30 GORBAČOV. RAJ (Gorbachev. Heaven), dokumentarni, 100′, Latvija, Republika Češka, red. Vitalij Manski

Gorbačov. Raj dokumentarni je film o promjenama koje su odjeknule svijetom zahvaljujući jednom čovjeku. Film koji sažima život čovjeka koji je promijenio svijet u dvadesetom stoljeću. Gorbačovljeva kratka vladavina obilježena je padom carstva. Bio je arhitekt Glasnosti i Perestrojke, politika koje su građanima Sovjetskog saveza dale priliku za slobodu. Srušio je Berlinski zid. No istodobno je, pod njegovom vlašću, eksplodirao nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Građani koji su tražili nezavisnost baltičkih država su umrli. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju, a sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo, a vlastiti ga je narod osudio. S ovim teretom prošlosti ovaj starac živi posli jednje dane svog života u praznoj kući u predgrađu Moskve.

?20:30 BAKSUZNO BUBANJE ILI BEZUMNI PORNIĆ (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc), humorna drama, 106′, Rumunjska, Hrvatska, Češka, Luksemburg, red. Radu Jude

Karijera učiteljice Emi nađe se u opasnosti kada u javnost procuri njezina snimka seksa s mužem. Suočena s bijesnim roditeljima koji traže njezin otkaz, Emi se s njima sukobljava oko pitanja morala. Baksuzno bubanje zasijeca ravno u srž boljki i patologija našeg društva, s bolnom oštrinom i obilnom dozom humora, u maniri jednog od vodećih rumunjskih redatelja Radua Judea. Film je dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu 2021.

➡UTORAK, 22. veljače 2022.

?19:30 TOMA, biografska drama, 146′, Srbija, red. Dragan Bjelogrlić

Toma je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje njegove početke i vrhunce slave, ali i ljubavi koje su ga inspirirale prilikom skladanja nekih od najvećih hitova. Zorno je prikazan i njegov odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu bivše Jugoslavije. Pored Tome, film prikazuje i živote poznatih umjetnika tog vremena poput Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih. Toma Zdravković, osim po pjesmama i glasu, upamćen je i kao veliki boem o čemu film vjerno progovara.

➡SRIJEDA, 23. veljače 2022.

?19:30 DOGAĐAJ (L’événement), drama, 100′, Francuska, red. Audrey Diwan

Adaptacija istoimenog romana francuske spisateljice Annie Ernaux osvrće se na autoričino iskustvo s abortusom 1960-ih kada je postupak u Francuskoj još uvijek bio ilegalan. Nakon što neplanirano zatrudni, perspektivna mlada studentica Anne uviđa kako joj se životni planovi i budućnost koju je zamislila urušavaju pred očima. Kako studentska godina odmiče i njezina trudnoća napreduje, sve se teže nosi sa zahtjevima ispita i skrivanjem svojeg stanja od kolega i kolegica. Odlučuje se za bolan korak usprkos osudama okoline i strahu od zatvora. Film je dobitnik Zlatnog lava za najbolji film i FIPRESCI nagrade žirija na filmskom festivalu u Veneciji.

➡PETAK, 25. veljače 2022.

?19:30 NAJGORA OSOBA NA SVIJETU (Verdens verste menneske), romantična humorna drama, 127′, Norveška, Francuska, Švedska, Danska, red. Joachim Trier

Kronika o četiri godine života Julie, mlade žene koja plovi nemirnim vodama ljubavnog života i bori se da pronađe put u karijeri. Iako studira medicinu, Julie u jednom od svojih životnih razmatranja odlučuje postati psihologinja, da bi nedugo nakon toga ipak odlučila postati profesionalna fotografkinja, a trenutnog dečka zamjenjuje petnaest godina starijim, priznatim umjetnikom i crtačem stripova Akselom, s kojim započinje dramatičnu ljubavnu vezu. Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a prikazan je i na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio nagradu za najbolju glumicu.

➡SUBOTA, 26. veljače 2022.

?18:30 LJUBAV OKO SVIJETA, dokumentarni, 75′, Hrvatska, Njemačka, red. Davor Rostuhar

Što je ljubav? Pitanje koje si je većina nas postavila barem jednom u životu. Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, Ljubav oko svijeta prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi.

?20:15 KONAČNA SLOBODA (Great Freedom), drama, 116′, Austrija, Njemačka, red. Sebastian Meise

U poslijeratnoj Njemačkoj Hans uvijek iznova završava u zatvoru zbog zloglasnog članka 175, koji mušku homoseksualnost tretira kao kazneno djelo. Nakon što je preživio nacistički koncentracijski kamp, Hansa 1945. prebacuju ravno u zatvor, gdje upoznaje osuđenog ubojicu Viktora. Tijekom Hansovih čestih povrataka, prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca prerasta u nešto poput ljubavi. Konačna sloboda austrijski je kandidat za Oscara i dobitnik Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled ovogodišnjeg Cannesa.