Novi naslovi u Kinoteci

Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg nastavlja se temom Spremne za krupni kadar, posvećenom filmovima s karizmatičnim protagonisticama i odnosu glume i manipulacije. Među najistaknutije spadaju Gorke suze Petre von Kant, priča o modnoj dizajnerici koja se zaljubljuje u mladu glumicu u usponu. Riječ je o razornoj i vizualno impresivnoj analizi dinamike moći, roda, seksa i ega u kojoj je glavnu ulogu maestralno odigrala Margit Carstensen.

Čežnja Veronike Voss, završni dio Fassbidnerove Trilogije BDR smještene u vrijeme ekonomskog booma 1950-ih, istražuje sudbinu glumice koja je svoje zlatne dane doživjela za vrijeme Trećeg Reicha. Ovaj Zlatnim medvjedom nagrađeni film svojom je pričom, noirovskom estetikom i protagonisticom većom od života inspiriran i klasikom Billyja Wildera Bulevar sumraka, koji će se također moći pogledati na programu.

Tjedan zaključuje Sve o mojoj majci Fassbinderova duhovnog srodnika Pedra Almodóvara, humorna melodrama o prijateljstvu i alternativnim obiteljima, koja je baš kao i Fassbinderova Petra von Kant varijacija na Mankiewiczev Sve o Evi (1950).

Na repertoar stižu Ubojice cvjetnog mjeseca, novi film Martina Scorsesea, za koji se priča da spada među same vrhunce njegova opusa. Priča je inspirirana serijom ubojstava u zajednici američkog plemena Osage koja je potresala Oklahomu 1920-ih, a prati vladina istražitelja koji pokušava otkriti tko se krije iza navedenih zločina. Na Filmskom festivalu u Cannesu Scorseseov je film dočekan ovacijama publike i kritike, a glavne uloge odigrali su Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone, kojoj se predviđa svijetla budućnost u sezoni nagrada.

Među ostalim novitetima i dalje se može pogledati dvije autorske komedije: Palo lišće Akija Kaurismäkija i Asteroid City Wesa Andersona. Tu su i humorna drama Bosanski lonac Pave Marinkovića, romansa redateljice Maryam Touzani Plavi kaftan te dokumentarni film Pere Kvesića – Kuća na Kraljevcu.

Na matineji su na rasporedu Psići u ophodnji: Moćan film, nastavak istoimenog hit-animiranog filma, o psićima koji zahvaljujući tajanstvenom asteroidu dobiju supermoći. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. listopada 2023.