Quo vadis, Aida? u Kinu Metropolis

Od od 13. do 23. travnja 2022. u Kinu Metropolis prikazuje se Oscarom nagrađena japanska drama DRIVE MY CAR o kazališnom redatelju Yusuke koji se suočava s proganjajućom misterijom koja je ostala za njegovom pokojnom ženom. Prikazuje se i iranska drama HEROJ slavnog dvostrukog oskarovca Asghara Farhadija. Na programu je i španjolska komedija EGO PROTIV EGA sa slavnim glumačkim postavom – Penélope Cruise, Antonio Banderas i Oscar Martínez. Prikazuje se i Almodóvarova posljednja uspješnica PARALELNE MAJKE s Penélope Cruz u naslovnoj ulozi, koja je za izvedbu nominirana za nagradu Oscar. Na programu je i francuska akcijska komedija BADMAN redatelja Philippea Lacheaua. U Kinu Metropolis prikazuje se i nagrađivana drama QUO VADIS, AIDA? bosanske redateljice Jasmile Žbanić u sklopu Nagrade publike LUX 2022., u suradnji sa Zagreb Film Festivalom i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Za dodatne informacije o glasovanju za film u konkurenciji posjetite www.kinometropolis.eu.

?RASPORED PROJEKCIJA

➡SRIJEDA, 13. travnja 2022.

?19:30 HEROJ, drama, 127′, Iran, red. Asghar Farhadi

Rahim (Amir Jadidi) nalazi se u zatvoru zbog duga koji ne može vratiti. Tijekom dvodnevnog odmora, on pokušava nagovoriti svog zajmodavca (Mohsen Tanabandeh) da povuče tužbu zbog neplaćenog dijela duga. Međutim, stvari se uskoro u potpunosti izmaknu kontroli… Novi film dvostrukog dobitnika prestižne nagrade Oscar, redatelja Asghara Farhadija, službeni je iranski kandidat za ovogodišnju nagradu Oscar.

➡ČETVRTAK, 14. travnja 2022.

?19:30 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

Ego protiv ega nova je španjolska komedija u kojoj glavne uloge imaju Penélope Cruz, Antonio Banderas i Oscar Martínez. Unatoč tome što se pojavljuju u mnogim filmovima Pedra Almodóvara, ovo je prvi put da će Cruz i Banderas dijeliti mjesto na ekranu istovremeno. Film donosi priču o snimanju filma koji samog sebe ne shvaća previše ozbiljno te dopušta zbijanja šala na svačiji račun. U nadi da ostavi svoj trag, milijarder odluči snimiti film. No to ne može sam, pa zaposli dobitnicu Zlatne palme u Canessu, redateljicu Lolu Cuevas koju glumi zanosna Cruz sa svojim komičnim riđim kovrčama, oponašajući manire velikih autora s kojima je do sad surađivala. Zvijezde tog filma su Hollywoodski miljenik Félix Rivero (Banderas) i radikalni kazališni glumac Iván Torres (Martínez). Obojica su neizmjerno talentirani i toga svjesni, možda ih upravo to sprječava da surađuju. Kako se snimanje filma približava Lola im zadaje serije sve maštovitijih izazova u nadi da će ih to naučiti poniznosti i mirnoj suradnji.

➡PETAK, 15. travnja 2022.

?19:30 DRIVE MY CAR, humorna drama, 179′, Japan, red. Ryusuke HamaguchiKazališni redatelj Yusuke sretno je oženjen scenaristicom Otom, koja iznenada umire i ostavlja za sobom dobro čuvanu tajnu. Dvije godine kasnije, Yusuke prihvaća ponudu režiranja predstave na kazališnom festivalu u Hirošimi, gdje upoznaje suzdržanu Misaki te se počinje suočavati s proganjajućom misterijom koja je ostala za njegovom ženom… Film je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Cannes Film Festivala, a dobitnik je i Oscara za najbolji strani film.

➡SUBOTA, 16. travnja 2022.

?18:15 PARALELNE MAJKE (Madres paralelas), drama, 120′, Španjolska, red. Pedro Almodóvar, gl. Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Julieta Serrano, Rossy de Palma

Dvije žene, Janis i Ana, zajedno se nalaze u bolničkoj sobi gdje svaka očekuje rođenje djeteta. Ni jedna ni druga nisu u vezi, a obje su zatrudnjele igrom slučaja. Sredovječna Janis ne žali za trudnoćom i poprilično je ushićena. Adolescentica Ana kaje se, a usto je uplašena i traumatizirana pa je Janis pokušava ohrabriti. Nekoliko riječi koje će izmijeniti u satima čekanja do poroda stvorit će neočekivanu povezanost, koja će razvojem situacije i novonastalim komplikacijama zauvijek promijeniti njihove živote.

?20:30 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

➡ČETVRTAK, 21. travnja 2022.

?19:30 DRIVE MY CAR, humorna drama, 179′, Japan, red. Ryusuke Hamaguchi

➡PETAK, 22. travnja 2022.Nagrada publike LUX 2022. – Ulaz slobodan

?19:30 QUO VADIS, AIDA?, drama, 101′, BiH, Austrija, Rumunjska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Norveška, Turska, red. Jasmila Žbanić

Četvrti cjelovečernji igrani film redateljice Jasmile Žbanić, nedavno ovjenčan s čak tri nagrade Europske filmske akademije – za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu (Jasna Đuričić), kroz perspektivu srednjoškolske profesorice Aide, angažirane kao prevoditeljice za UN, govori o genocidu u Srebrenici. Na izrazito senzibilan i pažljiv način film progovara o tragediji koja se nikada nije trebala dogoditi i o katastrofi koja ne smije biti zaboravljena. Quo vadis, Aida? potvrda je redateljičine uspješne karijere započete Zlatnim medvjedom nagrađenom Grbavicom, ali i njezina interesa za prikazivanjem traumatičnih iskustava žena tijekom rata. Zasad posljednji naslov u tom nizu donio joj je i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

➡SUBOTA, 23. travnja 2022.

?18:15 EGO PROTIV EGA (Competencia oficial), komedija, 114′, Španjolska, Argentina, red. Mariano Cohn, Gastón Duprat

?20:30 PARALELNE MAJKE (Madres paralelas), drama, 120′, Španjolska, red. Pedro Almodóvar, gl. Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Julieta Serrano, Rossy de Palma