Novi koncert iz Majstorskog ciklusa

Novi koncert iz Majstorskog ciklusa održat će se u četvrtak, 14. prosinca u 19:30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Glazbenicima Simfonijskog orkestra HRT-a ponovno će se pridružiti maestro Ivan Repušić, šef dirigent Orkestra Minhenskog radija i prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu. U Zagreb stiže nedugo nakon objave novih angažmana koji ga očekuju od sezone 2024/2025. odnosno 2025/2026., a to su mjesta šefa dirigenta Orkestra Državne kapele u Weimaru te glavnoga glazbenog ravnatelja Lajpciške opere.

Uz Simfonijski orkestar HRT-a, predvodit će program u čijem je središtu Prvi koncert za rog i orkestar, op. 11 Richarda Straussa sa solistom Radovanom Vlatkovićem. Naš proslavljeni hornist koji svojim glazbeničkim i pedagoškim djelovanjem na najvišoj razini neprestano pridonosi etabliranju svojega instrumenta, ovaj put izvodi jedan od koncertantnih stupova hornističkog repertoara koji je do danas postao najizvođeniji koncert za rog 19. stoljeća.

Nadahnuća krajolicima i domovinom poveznica su ostatka programa. Koncertna uvertira Hebridi djelo je Felixa Mendelssohna nadahnuto njegovim putovanjem po istoimenom škotskom otočju, osobito posjetom otoku Staffa i Fingalovoj spilji. Glasovita Vltava najpoznatija je simfonijska pjesma u ciklusu Moja domovina, kojim je Bedřich Smetana stvorio veličanstvene orkestralne glazbene prizore češke prošlosti i kulture u vrijeme stvaranja moderne češke nacije. Naposljetku, simfonijska pjesma Sunčana polja, za koju je Blagoje Bersa našao nadahnuće u ljetnim prizorima rodne Dalmacije, danas je jedan od najslavnijih primjera hrvatske simfonijske literature s kultnim „zovom sunčanih polja“ s rogovima na početku.

Izvor: www.lisinski.hr, Kulturauzagrebu.hr, 7. prosinca 2023.