Novi filmski ciklus Film ceste u Kinu Tuškanac

Novi filmski ciklus Film ceste u Kinu Tuškanac od 1. srpnja donosi kultne naslove poput Sedmog pečata Ingmara Bergmana, Thelme i Louise Ridleya Scotta, Goli u sedlu Dennisa Hoppera ili Paris, Texas Wima Wendersa, ali i rijetko ili nikada viđene u domaćim kinima kao npr. Plesačice valcera (Les Valseuses / Going Places) Bertranda Bliera, Smeđi zeko (Brown Bunny) Vincenta Galla ili 66 američkih prizora Jorgena Letha. Pored filmova inozemnih autora, istaknut će se i naslovi domaćih autora koji se nesumnjivo mogu uvrstiti u kanonska ostvarenja filmova ceste – kultni H-8 Nikole Tanhofera, Kratki izlet Igora Bezinovića, te film Događaj Vatroslava Mimice iz 1969., koji će biti ekskluzivno prikazan na 35mm vrpci.

Ciklus filmova ceste prikazivat će se tijekom cijelog srpnja, a donijet će pregled suvremenih, ali i kultnih filmova različitih rodova i stilova već gotovo kultnog žanra koji se uglavnom odigravaju na putovanju – bilo ono simbolično ili doslovno.

Ovaj ciklus upoznaje s različitim kinematografijama i autorskim pristupima kojima cesta predstavlja glavni, ali ne i jedini zajednički nazivnik. Iako tipični za američku kinematografiju, kroz srpanj putovat će se i francuskim, švedskim, danskim, talijanskim te hrvatskim filmskim cestama.

Ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti na blagajni Kina, ali i online putem platforme ulaznice.hr

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr, 28. lipnja 2023.