Novi dvobroj časopisa za izvedbene umjetnosti

Novi dvobroj časopisa za izvedbene umjetnosti Maska (217-218), objavljen u okviru Kurzivovog kulturno-reparativnog projekta Testing Ground, upravo je izišao. Nova Maska tiskana je pod naslovom Metodologije, taktike, strategije.

Časopis Maska izlazi od 1920. godine i najstariji je europski stručni časopis na području izvedbenih umjetnosti. Istražuje suvremene kazališne i plesne teorije u vezi sa širim područjem suvremene umjetnosti, multimedijskim praksama, društvenom teorijom i filozofijom, a objavljuje se kao dvobroj na slovenskom i engleskom jeziku tri puta godišnje.

Aktualni broj nastoji predstaviti određene metodološke, strateške i taktičke alate za inkluzivnu, empatičnu, brižnu, pravednu, nehijerarhijsku i hrabru umjetnost i društvo. Većina ovih alata razvija se iz ideja koje uglavnom potječu iz feminističkih i queer perspektiva, a mogu se nazvati i reparativnim praksama. Reparativne prakse podržavaju iznenađujuće i neočekivane pristupe i procese, razvijajući tako solidarnost i otpornost na kontinuirane društvene krize.

Izvor: www.kulturpunkt.hr, Kulturauzagrebu.hr, 20. ožujka 2024.