Novi ciklus u DokuKinu

Povodom distribucije čileanskog pretendenta za Oscara, Beskrajno sjećanje Maite Alberdi, u DokuKinu KIC od četvrtka, 15. veljače do nedjelje, 3. ožujka otvara se novi ciklus Čile – Filmom protiv zaborava, s prisjećanjem na druga zapažena dokumentarna ali i igrana ostvarenja koja se bave turbulentnom poviješću i političkim zbivanjima u Čileu, te mehanizmima individualnog i kolektivnog sjećanja. Ciklus istražuje zašto zaboravljamo ili potiskujemo određena sjećanja i kakav učinak borba za sjećanje ima kako na čovjeka tako i na cijelu državu. Ciklus donosi filmove koji su nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima.

Beskrajno sjećanje prikazuje se u četvrtak 15. veljače u 19 sati. Pratimo dirljivu priču o ljubavi nasuprot izazovima Alzheimerove bolesti: slavni novinar i kroničar zločina Pinochetova režima Augusto Góngora obolijeva od bolesti 2014., kada se za njega intenzivno počinje brinuti njegova partnerica, glumica i bivša ministrica kulture Paulina Urrutia.

U petak, 16. veljače u 20:30 gledamo magičnu Nostalgiju za svjetlom iz 2010., dobitnika Europske filmske nagrade u dokumentarnoj kategoriji, koju potpisuje nagrađivani dokumentarist Patricio Guzmán. Riječ je o “inteligentnom, intenzivnom i bolnom političkom djelu”, kako piše Peter Bradshaw, u kojem jedni tragaju za zvijezdama, a drugi za ostacima svojih voljenih.

U subotu, u 21 sat, na programu je zapažen debi vjerojatno najvećeg čileanskog redatelja svih vremena Raúla Ruiza Tri tužna tigra, noćna i alkoholom natopljena odiseja kroz podzemlje Santiaga 1960-ih koja je svojedobno osvojila Zlatnog leoparda u Locarnu.

U ovom tjednu, u nedjelju u 20:30 u sklopu ciklusa prikazuje se i esejistički film ceste Karin Cuyul, Priča o mojem imenu. Film nagrađen posebnim priznanjem na prestižnom festivalu u Rotterdamu razvija narativ o mladoj ženi koju je Pinochetova tajna policija ispitivala i mučila na javnoj televiziji pri samom kraju četvrtstoljetnog političkog terora i njezinoj imenjakinji, redateljici koja se daje u potragu za vlastitom prošlosti.

Detaljan raspored projekcija na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 13. veljače 2024.