Novi ciklus: Moj jedini film

28. 5. 2024.

Tuškanac u gostima svibanjski program privodi kraju prvim naslovom iz novog ciklusa Moj jedini film. Riječ je o programu koji donosi dugometražna ostvarenja autora koji su režirali samo jedan takav film, a prikazivat će se jednom mjesečno u MM Centru.

Ciklus će u srijedu, 29. svibnja u 20 sati otvoriti Plastični Isus (1971), jedini dugometražni film te ujedno diplomski projekt Lazara Stojanovića u kojem je glavnu ulogu ostvario Tomislav Gotovac.

Kolažirajući igrane elemente s arhivskom građom, svojevremeno zabranjena drama iznosi jednu od najzanimljivijih društveno-političkih priča 70-ih godina prošlog stoljeća, između ostalog svjedočeći i slabim umjetničkim prilikama jugoslavenske kinematografije tijekom takozvanih olovnih godina.

Drama prati mladog underground filmaša i performera koji iz Zagreba dolazi u Beograd snimiti film, ali se umjesto toga upušta u neslavne ljubavne afere. Igrana radnja isprepliće se s dokumentarnim segmentima života u tadašnjoj Jugoslaviji, a poglavito onima vezanima uz studentske demonstracije kojima se zahtijevala vjernost izvornim komunističkim idealima te kritizirala vladajuća elita koja se otuđila od radničke klase.

Kratko uvodno izlaganje o filmu održat će filmski teoretičar, kritičar i sveučilišni profesor Hrvoje Turković.

Izvor: www.kinotuskanac.hr, Kulturauzagrebu.hr