Novi ciklus dokumentaraca

Novi ciklus dokumentaraca u Dokukinu KIC od četvrtka, 30. studenog do nedjelje, 3. prosinca otvara snažne chatbotove javnosti, velike jezične modele koji se baziraju na obradi prirodnog jezika, umjetnu inteligenciju koja se posljednjih mjeseci uvukla u sve sfere života – od rada, produkcije i planiranja, do rješavanja svakodnevnih nedoumica. Istražuje snage, slabosti i ograničenja AI-ja, kao i potencijal virtualnih svjetova u oblikovanju priča o stvarnosti s onu stranu distopijskog košmara.

Ciklus donosi pet filmova: politički triler o moći i društvenoj kontroli upisanoj u AI, iHuman, nagrađivani gejmerski dokumentarac o virtualizaciji naših života i simulacijskim čarima multiverzuma Knit’s Island, njemački doks o robotsko-ljudskim odnosima Hi, A.I., videodnevnik s Antarktika u kojem redateljica s umjetnom inteligencijom raspravlja o filmu i životu Bijelo na bijelom (u suradnji s KineDokom) te ruminativni film legendarnog Wernera Herzoga Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta.

Nakon projekcije filma iHuman održat će se razgovor o neslućenim mogućnostima ali i tamnoj strani umjetne inteligencije uz poseban fokus na njezin utjecaj na svijet umjetnosti. U razgovoru će sudjelovati docent na Odsjeku za psihologiju FFZG-a, dizajner videoigara i 2D/3D umjetnik dr. sc. Blaž Rebernjak; kustos Feđa Gavrilović te filmski kritičar i povjesničar Silvestar Mileta.

Nakon projekcije filma Bijelo na bijelom održat će se razgovor s redateljicom Vierom Čákanyovom (online) koji će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

???????????????????????????????? ????????????????????????????????????????

Č???????????????????????????? ????????. studenog

19:00 iHuman (Tonje Hessen Schei / Danska, Norveška / 2019. / 99′)

razgovor: Blaž Rebernjak, Feđa Gavrilović, Silvestar Mileta

???????????????????? ????. prosinca

19:00 Knit’s Island (Ekiem Barbier, Guilhem Causse, Quentin L’helgoualc’h / Francuska / 2023. / 95′)

???????????????????????? ????. prosinca

19:00 Hi, A.I. (Isa Willinger / Njemačka / 2019. / 87′)

21:00 Knit’s Island (Ekiem Barbier, Guilhem Causse, Quentin L’helgoualc’h / Francuska / 2023. / 95′)

???????????????????????????????? ????. prosinca

19:00 Bijelo na bijelom (White on White; Viera Čákanyová / Češka, Slovačka / 2020. / 74′)

razgovor: Viera Čákanyová (online), Dina Pokrajac

21:00 Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta (Lo and Behold, Reveries of the Connected World; Werner Herzog / Werner Herzog / 2016. / 98′)

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 28. studenoga 2023.