Nove tendencije

U utorak, 9. svibnja 2023. u 18 sati u MSU Shopu predstavit će se knjiga Suglasja i razlike: Nove tendencije 60 godina poslije. Sudjelovat će Matko Meštrović, teoretičar Novih tendencija i dobitnik Nagrade Grada Zagreba, autori i autorice Ješa Denegri, Snježana Pintarić, Ivana Bago i Darko Fritz te Biljana Tomić, kustosica izložbe Typoezija koja se održala u sklopu izložbe Tendencije 4 1969. godine. Prisutne će pozdraviti Zdenka Badovinac, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, a razgovor će moderirati urednice monografije Jadranka Pintarić i Jasna Jakšić.  

Arhiv Novih tendencija Dokumentacijskog i informacijskog odjela MSU mjesto je istraživanja niza autorica i autora koji su proteklih desetljeća pisali o tom međunarodnom pokretu. Izbor iz eseja napisanih o Novim tendencijama od 2008. do današnjih dana, prevedenih s talijanskog, engleskog i francuskog jezika, nastalih upravo na osnovu istraživanja u Arhivu Novih tendencija u Muzeju suvremene umjetnosti, okupljen je u monografiji Suglasja i razlike: Nove tendencije 60 godina poslije.

Riječ je uglavnom o tekstovima istraživačica i istraživača srednje i mlađe generacije koji nisu dostupni na hrvatskom jeziku, a napisani su nakon ponovnog interesa za Nove tendencije u ovom tisućljeću. U knjizi su zastupljeni tekstovi autorica i autora poput Armina Medoscha, Margit Rosen, Marine Viculin, Ivane Bago, Alessia Fransonia, Darka Fritza, Ilarie Bignotti, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Snježane Pintarić i Jasne Jakšić, kao i novi osvrt na izložbe Novih tendencija koji je posebno za ovu priliku napisao Ješa Denegri.

Monografija donosi i intervjue s umjetnicima Enzom Marijem, Ivanom Piceljem, Joelom Steinom i Almirom Mavignerom, intervju Ilarije Bignotti s Matkom Meštrovićem, najznačajnijim teoretičarom Novih tendencija, kao i prijevod na hrvatski jezik pisama koja su prethodila prvoj zagrebačkoj izložbi 1961., te niz do sada neobjavljenih fotografija djela i postava izložbi.

Dizajn monografije potpisuje Sanja Kuzmanović, dizajnerica MSU-a.

Izvor: www.msu.hr, Kulturauzagrebu.hr, 8. svibnja 2023.