Nova velika izložba Etnografskoga muzeja

U petak, 19. svibnja 2023. u 18 sati otvara se nova velika izložba Etnografskoga muzeja Intimni prostori svakodnevice, na kojoj će prvi put biti prikazani predmeti iz zbirke pokućstva, koji potječu uglavnom iz 19. do sredine 20. stoljeća, zajedno sa suvremenim umjetničkim interpretacijama koje daju provokativan pogled na različite modalitete prostora intime čovjeka kao i na različitost prikazivanja i kompleksnih značenja svakodnevnih predmeta iz perspektive žena.

Na izložbi će biti prikazana važnost predmeta u uređenju doma te kako ti predmeti utječu na privatni i društveni život obitelji, kao i njihova uloga u očuvanju obiteljskog naslijeđa i tradicije, te kako se naš odnos prema prostoru mijenja kod iznenadnih neočekivanih okolnosti poput promjene prostora uslijed potresa, izolacije u doba korone, izbjeglištva uslijed ratova, siromaštva i gubitka doma. Ova tema bit će ispričana kroz sedamnaest osobnih priča ljudi i ilustrirana fotografijama Damila Kalogjere snimljenim na različitim lokacijama u Hrvatskoj od veljače do svibnja 2023. godine.

Izloženi predmeti su kontekstualizirani i aktualnim radovima umjetnice Ane Hušman Ručak i Iza centifuge dolaze satovi klavira te tematskim izložbama radova Nike Radić Biografija, Mejre Mujičić, Marine Viculin i Nike Radić Tinel, Tisje Kljaković Braić Svakodnevica i mlade umjetnice Manuele Pauk Slatki sveci.

Autorica izložbe: dr.sc. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica, autorica likovnog postava: Ksenija Jurinec, mag. art., dizajnerica.

Izložba je otvorena od 19. svibnja 2023. do 25. svibnja 2025.

Izvor: www.emz.hrKulturauzagrebu.hr, 8. svibnja 2023.