Nova srbijanska skulptura

U četvrtak, 1. lipnja u 19 sati u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba Likovi moje stvarnosti. Pogled je to u novu srbijansku skulpturu kroz rad Andreje Dramićanin i Miće Stajčića.

Umjetnici su predstavljeni radovima koji u svojoj figuralnoj, antropomorfnoj formi predstavljaju noviju srbijansku figuraliku. Radi se o dva različita pristupa koji kontekst iz kojega uzimaju nadahnuće definiraju kao prostor političke borbe. Likovi popularne kulture što ih oba autora uzimaju za svoj nježno proživljeni alter ego utjelovljuju tako ideju intimnog eskapizma ili komentara na opću društvenu zbilju Srbije.

Autorski su to komentari ili spomenici eskapističkim formatima što ih autori razvijaju već godinama i kroz njih progovaraju o sredini u kojoj žive i rade, koristeći sebi bliske i značenjima definirane likove.


Publici se prezentiraju dvije opcije: bijeg od stvarnosti u san, ili preuveličavanje te iste stvarnosti kroz pomno odabrane likove iz dječjeg univerzuma smještene u domaćoj koreografiji odnosa Crkve i Države.

Nakon otvorenja održat će se razgovor s umjetnicima uz prezentaciju njihova rada, a o privatnoj galerijskoj praksi u Srbiji govorit će Ksenija Marinković iz X Vitamin galerije koja zastupa oba autora.

Izložba se može pogledati do 29. lipnja 2023.

Izvor: www.kic.hrKulturauzagrebu.hr, 26. svibnja 2023.