Nova sezona Kinoteke

Novu sezonu Kinoteke otvaraju američki indie dragulj Slatkorječivost Joyce Chopra i nastup kolektiva Swing Brigade, među Novitete stižu Kolibrić Francesce Archibugi i Dosje Labudović: Nesvrstani Mile Turajlić, a u ostatku programa mogu se pogledati filmovi koji su obilježili ljeto: redateljski prvijenac Andreja Korovljeva Hotel Pula, egzistencijalistička komedija Pelikan Filipa Herakovića i crnohumorni krimić Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića, napeti kriminalistički triler Amore talijanskog redatelja Andreje di Stefana, dojmljivu priču o odrastanju Beskrajna ljubav Emanuelea Crialesea te Najsretniji čovjek na svijetu Teone Strugar Mitevske, neobičan križanac crne komedije i psihološke drame – balkansku verziju Squid Gamea. Tu su i tri filma o kojima se ljetos najviše razgovaralo: biografska drama o izumitelju atomske bombe Oppenheimer Christophera Nolana, satirična komedija Barbie Grete Gerwig i vrckavi Asteroid City Wesa Andersona.

Slatkorječivost je atmosferična psihološka drama redateljice Joyce Chopra, nagrađena Velikom nagradom žirija na Sundanceu. Priča je to o petnaestogodišnjoj Connie, djevojci iz kalifornijskog predgrađa koja dane provodi lutajući shopping centrima i komentirajući dečke s prijateljicama, sve dok ne zapne za oko tajanstvenom neznancu.

Joyce Chopra majstorski koristi elemente bajke i žanrovskog filma kako bi ispričala modernu verziju Crvenkapice i tako dočarala proturječne osjećaje koji prate odrastanje, osamostaljivanje i buđenje seksualnosti. Slatkorječivost je adaptacija kratke priče američke spisateljice Joyce Carol Oates, a u njoj su maestralne nastupe ostvarili Laura Dern u jednoj od svojih prvih uloga te nedavno preminuli Treat Williams u ulozi ambivalentnog i karizmatičnog neznanca. Ovaj skriveni dragulj američkog nezavisnog filma 1980-ih prikazuje se u novoj restauraciji. Nakon projekcije u prostoru kafića nastupa glazbeni kolektiv Swing Brigade. Ulaz na projekciju filma u petak, 22. rujna u 19 sati i koncert je besplatan, a karte će se moći preuzeti na dan projekcije na blagajni kina.

Među novitete stiže Kolibrić, adaptacija istoimenog književnog hita Sandra Veronesija, koji je od prošle godine dostupan i na hrvatskom jeziku u izdanju Naklade Ljevak. Priča prati firentinskog oftamologa Marca Carreru, čiji se život promijeni nakon što ga posjeti terapeut njegove supruge s neobičnim prijedlogom. Carrera je samo jedan iz galerije kompleksnih i zanimljivih likova kojima obiluje ova romantična obiteljska saga redateljice Francesce Archibugi, a uz epski zamah priče, koja obuhvaća šezdesetak godina i nekoliko generacija Carrerine obitelji, može se pohvaliti i sjajnom glumačkom ekipom predvođenom Pierfrancescom Favinijem, Bérénice Bejo i Nannijem Morettijem. Distribucijska kuća MCF i Naklada Ljevak odlučili su dodatno razveseliti gledatelje koji Kolibrića odluče pogledati u kinu Kinoteka: na prve tri projekcije nasumičnim odabirom podijelit će se pet primjeraka romana. Dodatno, svi koji u Kinoteci pogledaju Kolibrića uz predočenje kino-ulaznica ostvaruju pravo na 30% popusta na roman u knjižari Ljevak na Trgu bana Jelačića.

Na repertoar stiže i Dosje Labudović: Nesvrstani, nagrađivani dokumentarac Mile Turajlić u kojem se znalački i nadahnuto pozabavila filmskog arhivom Stevana Labudovića, osobnog snimatelja Josipa Broza Tita. Uz prikaz života jednog karizmatičnog čovjeka, ovaj film također je i dojmljivo istraživanje jugoslavenske povijesti, sjećanja i načina na koji se filmom i filmskim zapisima pamti povijest.

Na Matineji se prikazuje Titina. Inspiriran istinitim događajima i likovima, Titina je norveški animirani film o Umbertu Nobilu, izumitelju cepelina, koji se zajedno sa svjetski poznatim istraživačem Ronaldom Amundsenom upušta u pustolovinu otkrivanja Sjevernog pola, u pratnji Nobilove četveronožne ljubimice – kujice Titine.

Raspored projekcija: https://kinokinoteka.hr/program/

Izvor: www.kinokinoteka.hr, Kulturauzagrebu.hr, 20. rujna 2023.