Nova sezona Hall of Famea

Dokukino u četvrtak, 2. studenog u 19 sati novu sezonu Hall of Famea, povodom 40. obljetnice smrti španjolskog nadrealista Luisa Buñuela, otvara jednim od njegovih najkontroverznijih djela, pseudodokumentarcem (etnofikcijom) o siromašnoj regiji Las Hurdes Zemlja bez kruha, a prikazat će se i film Salvadora Simóa Buñuel u labirintu kornjača, priča čudnija od fikcije o nastanku Buñuelova drugog filma Zemlja bez kruha.

Zemlja bez kruha (Las Hurdes, tierra sin pan, 1933, Španjolska, 27′) nadrealistični dokumentaristički portret zabačene španjolske regije Las Hurdes u kojoj civilizacijske tekovine još nisu usvojene a lokalni stanovnici pokušavaju preživjeti bez osnovnih potrepština i vještina, obično se opisuje kao rodočelnik žanra etnofikcije i jedan od prvih primjera parodiranja dokumentarizma. U svom jedinom dokumentarcu, ali i jednom od najkontroverznijih ostvarenja svoje karijere, Buñuel prikazuje život stanovnika Las Hurdes, planinske regije Extremadura, poznate po izoliranosti od ostatka svijeta i krajnjem siromaštvu. Buñuel je odlučio snimiti film nakon što je pročitao etnografsku studiju Las Jurdes: étude de géographie humaine (1927) Mauricea Legendrea, međutim odlučio je antropološkojekspediciji podariti nadrealistički pečat. U filmu prikazuje posljedice izolacije kroz prehranu u kojoj, zbogškrtog tla, uopće nema kruha, ali i kroz česte kongenitalne malformacije izazvane brakovima između bliskih srodnika. Najveće kontroverze su, međutim, izazvale scene u kojima je magarac namjerno namazan medom kako bi ga pred kamerama ubile bijesne pčele, odnosno koza bačena s litice. Zbog svega toga je bio zabranjen u Španjolskoj ali i mnogim drugim državama. Šokantnim scenama namjernokontrira pretjerano sentimentalna naracija koja dodatno intenzivira subverzivni napad na svijest gledatelja.

Buñuel u labirintu kornjača (Buñuel en el laberinto de las tortugas, 2019, Španjolska/Nizozemska, 80′) priča je čudnija od fikcije, dostojna majstora nadrealističnog filma, a govori o istinitoj priči – nastanku Buñuelova drugog filma Zemlja bez kruha. U Parizu 1930. Salvador Dalí i Luis Buñuel središnje su

ličnosti nadrealizma, no Buñuel nakon skandala s prvim filmom Zlatno doba ostaje bez prebijene pare. Njegov dobar prijatelj, kipar Ramón Acín, kupuje srećku uz obećanje da će, ako nešto osvoji, platiti snimanje njegova idućeg filma. I nevjerojatno, sreća je bila na njihovoj strani, srećka je ostvarila dobitak,

pa su krenuli u stvaranje novog filma.

Nakon projekcije filmova održat će se razgovor u kojem sudjeluju filmolog Marijan Krivak (uživo) i redatelj Salvador Simó (online), a koji će moderirati filmski kritičar Silvestar Mileta.

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 31. listopada 2023.