Nova premijera Zagrebačkog kazališta lutaka

Nova premijera Zagrebačkog kazališta lutaka Petar Pan J. M. Barriea i Petra Mrduljaš u režiji Zorana Mužića održat će se u petak, 1. ožujka u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak, 29. veljače u 18 sati, a prve izvedbe u slobodnoj prodaji u subotu, 2. ožujka u 11 i 18 te u nedjelju, 3. ožujka u 11 sati.

U doba kada digitalni sadržaji i virtualna stvarnost sve više uvlače djecu u svoje zavodljive svjetove, bajka o Petru Panu jednako je relevantna kao kada je napisana u 19. stoljeću. Prizvana zvukom Panovih svirala, djeca obitelji Darling opčinjeno će odletjeti kroz prozor svoje spavaće sobe, željna pustolovina i čudesa, ali i blaženo nesvjesna boli i brige koju će time zadati svojim roditeljima. No kao što roditelji vrlo dobro znaju, djecu je potrebno pustiti da lete, ali i ostaviti za njih uvijek otvoren prozor da se vrate kada požele.

U svijetu Petra Pana ništa nije nemoguće i samo je mašta granica. Prostor i vrijeme ondje ništa ne znače, a Pan dirigira pustolovinama neopterećen obvezama, starenjem i smrtnošću. Zavodljiv je to svijet i u njemu je lako zaglibjeti te zaboraviti kako je nužno ostati usidren u stvarnosti, premda je ona katkad naporna sa svojim silnim zahtjevima i dužnostima. J. M. Barrie ovom nas pričom potiče na razmišljanje o ravnoteži između sanjarenja i suočavanja s izazovima stvarnoga svijeta te upozorava da se na Panov zov treba odazvati s oprezom.

Redatelj je Zoran Mužić, autorica dramatizacije Petra Mrduljaš, kreatorica lutaka, scenografije i kostima Neda Vuković, skladatelj Nenad Brkić, oblikovatelj svjetla Dražen Dundović a autorica fotografija Ines Novković. U predstavi glume Željko Šestić, Jadran Grubišić, Marina Kostelac, Ana Herceg, Marta Bolfan Ugljen, Matilda Sorić i Ana-Marija Percaić.

Izvor: www.zkl.hr, Kulturauzagrebu.hr, 29. veljače 2024.