Nova knjiga Lade Žigo Španić

3. 7. 2024.

U Maloj knjižnici DHK-a objavljena je nova knjiga esejistice i kritičarke Lade Žigo Španić Avanture na stazama kulture – ogledi i razgovori.

Kako to jasno naznačuje naslov i podnaslov, u knjizi su predstavljeni kritički eseji o različitim fenomenima i osobnostima povezanima s hrvatskom i europskom kulturom u zadnjih dvadesetak godina (o kritičkom pismu, o aspektima analize književnoga djela u praksi, o radu vrsnih kritičara i teoretičara poput D. Detoni Dujmić i M. Solara, o mjestu i sudbini I. Andrića u hrvatskoj kulturi i književnoj znanosti, o Kafkinim manje poznatim literarnim činjenicama, o Londonu kao zrcalu vrhunske svjetske umjetnosti i kulture…), a potom i opširni razgovori s uglednim imenima suvremene hrvatske književnosti (I. Aralica, R. Cvetnić, M. Šur Puhlovski, H. Hitrec i D. Jelačić Bužimski) u kojima kroz intrigantna pitanja i zanimljive odgovore doznajemo mnoštvo nepoznatih činjenica o hrvatskoj književnosti i kulturi u posljednjih pola stoljeća.

Knjiga koja se lako čita, ali dugo pamti, knjiga novih pogleda na stare teme, knjiga konkretnih naputaka o tome  kako promatrati i razmišljati o hrvatskoj književnoj i kulturnoj povijesti, a napose o našoj kulturnoj  sadašnjici.

Izvor: www.dhk.hr, Kulturauzagrebu.hr