Nova knjiga Borisa Becka Potemkinove ruševine i drugi eseji

U izdanju Leykam international objavljena je knjiga Borisa Becka Potemkinove ruševine i drugi eseji.

Knjiga sadrži eseje Borisa Becka grupirane oko velikih društvenih tema 2020. godine u Hrvatskoj – epidemije i potresa u Zagrebu – koje se razmatraju u svojim prirodnim ishodištima, biološkim i geološkim, ali i u svim njihovim utjecajima na politiku, kulturu i svakodnevni život. Beck u knjizi daje raznolike povijesne izvore za relevantnu problematiku, osvjetljava ih koristeći raznoliku teoretsku literaturu te ih oslikava brojnim aktualnim dobro izabranim primjerima.

Autor se tu pokazuje kao veliki erudit, ali i kao iznimno obrazovana osoba, „spužva kojoj ništa ne promiče“, kako je o njemu u pogovoru knjige Krila u koferu napisao Svjetlan Lacko Vidulić. Naoko bizarni slučajevi iz života, gotovo harmsovski, pokazuju se kao čvorišni problemi današnjice, te se Beck izvrsnim stilom i neodoljivim humorom probija kroz slučajnosti do nužnosti, kroz besmisao do smisla. Njegove teme, kojima se stalno vraća, jesu povezanost prirodnog i kulturnog, moralnog i političkog te tehničkog i ljudskog.

S lakoćom navodeći klasične autore poput Baudrillarda, Levinasa, Agambena ili Eca, Beck se probija kroz plimu banalnosti suvremenih medija i društvenih mreža, pokazujući čitateljima da optimizam i vedrina duha mogu pružiti utjehu i u najozbiljnijim vremenima. Eseji su djelomice objavljeni u periodici zadnjih godina (Vijenac, Večernji list, T-portal), ali temeljito su prerađeni, a djelomice napisani izvorno za ovu knjigu, tako da je riječ o skladnoj i dobro osmišljenoj cjelini.

Boris Beck rodio se 1965. u Zagrebu, gdje je diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu. Kao novinar i urednik radio je u Vijencu, Zarezu i Nacionalu, a sada je zaposlen kao docent na Studiju novinarstva na FPZG. Autor je dva romana – Pandorina kutija i Ne bih o tome (u suradnji s Igorom Rajkijem), jedne knjige pripovijedaka (Metak u srcu Svetog Augustina, objavljene osim u Hrvatskoj i u Srbiji i Bugarskoj) te dviju knjiga eseja (Krila u koferu i Mrtvaci pod poplunom). Bio je urednik u više časopisa za kulturu, književnost i znanost – Gordogan, Fantom slobode, Autsajderski fragmenti, Knjigomat, a također i u izdavačkim kućama Durieux i AGM. Suradnik je Hrvatskog biblijskog društva kao stilski redaktor novog prijevoda Svetog pisma. Dobitnik je više književnih nagrada i stipendija Ministarstva kulture za poticanje vrijednog stvaralaštva.