Nova keramička baština

U utorak, 7. studenog u 19 sati u Galeriji AMZ (Pavla Hatza 6) otvara se samostalna izložba armenske likovne umjetnice Aline Gishyan pod nazivom Nova keramička baština – Spoj glagoljice i armenskog stila. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanika Republike Armenije.

Umjetnica će se predstaviti selekcijom djela oblikovanih u mediju keramike od dekorativnih do uporabnih predmeta inspiriranih rodnom Armenijom, ali i Hrvatskom u kojoj živi duži niz godina. Dolazi iz ugledne armenske obitelji koja je 1972. godine razvila posebnu armensku ornamentalnu tehniku oblikovanja keramike. Već punih 16 godina Alina Gishyan njeguje obiteljsku tradiciju usavršavajući se u mediju keramike, pri čemu je razvila vlastiti stil jedinstvene funkcionalne keramike prvenstveno vođena mišlju stvaranja održive umjetnosti koja istovremeno posjeduje funkcionalnost i naglašenu umjetničku vrijednost.

„Jedan od glavnih motiva prisutan u opusu Aline Gishyan je svakako nar – simbol Armenije i drevna umjetnička forma koju je obitelj Gishyan pomno njegovala ručnom izradom uz upotrebu lokalnih prirodnih materijala održavajući pritom njegov izvorni stil i boje. Alina drevni simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života oživljava i osuvremenjuje, kako sama kaže, umjetničkim procesom u kojem je vođena primarno intuicijom pri čemu formi nara daje slobodu da sama manifestira vlastiti izgled bez ranije definiranih skica i planova. Dolazak u Hrvatsku za Alinu Gishyan značio je susret i upoznavanje s posve novom kulturom, baštinom i naslijeđem unutar kojih je otkrila i pronašla mnoge sličnosti s vlastitom zemljom. Inspirirana bogatstvom, prirodnim ljepotama i raznolikošću obiju zemalja, umjetnica je odlučila sjediniti vrijednosti koje njegujemo kao kulturno naslijeđe i baštinu svojih naroda, interpretirati ih na vlastiti način i utjeloviti u jedinstvena umjetnička djela. Tako je nastao cijeli ciklus radova unutar kojih Alina oblikuje hrvatsku glagoljicu koristeći posebni armenski stil slova u formi ptica. Bogatstvo izričaja i umijeće oblikovanja Aline Gishyan očituje se i u nizu raznih dekorativnih formi, ali i posuda i vaza koje imaju uporabnu namjenu.“ (kustosica izložbe Sonja Švec Španjol)

Izložba ostaje otvorena do petka, 17. studenog 2023.

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 2. studenog 2023.