Nova izložba Ane Kolega

Do utorka, 27. lipnja u Galeriji Događanja (Ivanićgradska 41) može se pogledati izložba Ane Kolega Oko nas su rasle šume, kao posljednja izložba u Galeriji Događanja prije ljetne stanke.

Izložba obuhvaća dva recentna ciklusa slika autorice. Ciklus  Oko  nas  su   rasle  šume slikan je akrilnim bojama u kombinaciji s betonom, a poigrava se temom nametnutih standarda kroz bajke i priče. Autorica pokušava razbiti vlastitu iluziju kroz likovno istraživanje, uspostavljajući dijalektiku između iluzionističkog svijeta u sebi i realiteta oko nje.

Sretni ciklus obuhvaća slike na platnu većih dimenzija u kombiniranoj tehnici, a bavi se temama svakodnevnog života u svoj njegovoj jednostavnosti. Autorica bilježi male i jednostavne trenutke iz svakodnevice koji na neki način prolaze neprimijećeno te ih vrlo često uzimamo zdravo za gotovo.

Slikarska platna Ane Kolega – koja inače prepoznajemo po ljetnim vizurama, vedrim prizorima i ljubavnim zanosima te žarkoj paleti boja i sveopćem slavlju životnog putovanja okupanog suncem, ovog puta dolaze u drugačijem tonu. Boja izostaje, a akromatski prizori fokusiraju se na živahnu liniju dalekih šuma i ne uvijek tako pristupačnih prikaza. Jedinu kromatsku notu i pulsirajući ritam daje ponegdje prisutan crveni akcent. Fokus ovog autoričinog ciklusa bajkoviti je svijet odbjeglih princeza, krilatih vukova i sjenovitih prostora naših jastava, metaboliziran kroz društvena, ali i osobna sjećanja.

Kroz dva zrela, filozofski i životno potkovana ciklusa cilj je promatrača bar nakratko vratiti na, simbolički rečeno, tvorničke postavke i podsjetiti ga da u želji za ispisivanjem životne ploče nije potrebno neobazrivo trčati, nego je poželjno zastati, upijati i ostaviti dovoljno prostora za samostalnu kritičku analizu sadržaja kojima smo izvrgnuti.

Izvor: www.knap.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. lipnja 2023.