Nova filmska sezona u Kinoteci

Nakon ljeta provedenog na Ljetnoj pozornici Tuškanac, program kina Kinoteka vraća se u Kordunsku ulicu. Sezona započinje 22. rujna kraćim tematskim programom Povratak u klupe te izborom aktualnih distribucijskih naslova u rubrici Noviteti.

Povratak u klupe: Iskoristi dan!

Red, rad i disciplina – a ponekad i njihov nedostatak – u fokusu su tematskog programa posvećenog filmovima koji govore o sazrijevanju, trudu, prijateljstvu i ljubavi. U utorak, 21. rujna otvara ga Radionica, intrigantni križanac drame i trilera Laurenta Canteta, dobitnika Zlatne palme za film Razred (2008), u kojem kroz priču o sudionicima jedne književne radionice stvara autentičan i dojmljiv portret mladih u propalom francuskom industrijskom gradiću.

U srijedu 22. rujna prikazuje se Društvo mrtvih pjesnika (1989) – inspirativna drama Petera Weira o profesoru književnosti koji nekonvencionalnim metodama podučavanja potiče svoje učenike da iskoriste svaki dan i uživaju u životu. Predvođen nadahnutim nastupom Robina Williamsa, riječ je o rado gledanom klasiku čiji se klub obožavatelja svakom generacijom povećava.

U četvrtak 23. rujna na rasporedu je i Osobni rekord (1984), debitantski dugometražni film Oscarom nagrađenog scenarista Roberta Townea (Kineska četvrt, 1974). Priča je to o profesionalnom i privatnom odnosu dviju sportašica, koje se nastoje kvalificirati za Olimpijske igre u Moskvi 1980., a koje će se pritom trebati suočiti s vlastitim ograničenjima i političkim okolnostima. Riječ je o sjajnoj kombinaciji sportske drame i romanse, prilično progresivnoj za vrijeme u kojem je nastala, a koja zaslužuje da je se otkrije na velikome platnu.

Ciklus zacršava u petak, 24. rujna filmom 10 razloga zašto te mrzim (1999) Gila Jungera – slobodna adaptacija Shakespearove komedije Ukroćena goropadnica smještena u američku srednju školu. Riječ je o jednoj od najistaknutijih tinjdžerskih komedija 1990-ih, koja se prometnuo i u odskočnu dasku za karijere Julije Stiles, Heatha Ledgera i Josepha Gordon-Levitta.

Noviteti: Ljetni hitovi

U distribucijskoj liniji Noviteti prikazuju se tri debitantska filma koja su obilježila ljetna kina diljem Hrvatske. Jedan od njih je Ljubav oko svijeta, izvrstan dokumentarac Anđele i Davora Rostuhara, koji su putujući kroz 33 zemlje dijeljem svijeta nastojali predočiti mnoga lica ljubavi. Na repertoaru je i Murina, dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, nagrađen za najbolji debitantski film na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Ova intrigantna priča o odnosu između mlade djevojke i njezina agresivnog oca ističe se sugestivnom režijom, prekrasnim jadranskim lokacijama te izvrsnim glumačkim nastupima. I francuski dramatičar Florian Zeller snimio je priču o odnosu oca i kćeri. Riječ je o njegovu filmu Otac, dojmljivoj psihološkoj drami ispričanoj iz perspektive čovjeka koji boluje od demencije i postepeno gubi dodir sa stvarnošću. Prepun snažnih glumačkih nastupa i inteligentnih režijskih rješenja, Otac je film koji nećete lako zaboraviti!