Noć knjige 2024.

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se u utorak, 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

U brojnim programima sudjelovat će poznati književnici, psiholozi, umjetnici, slikari, glumci, glazbenici i drugi kreativci, a među njima i popularni psiholog Ali Fenwick, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Ivica Prtenjača, Arijana Čulina, Aleksandar Stanković, Enes Kišević, Robert Kurbaša, Korado Korlević, Ljubica Uvodić-Vranić, Zoran Vakula i dr. U Zagrebu poznate pripovjedačice Josipa Šiklić, Iva Silla i Gornjogradske coprnice organiziraju prigodne tematske ture. Kao uvod u ovogodišnju spektakularnu Noć knjige u subotu, 20. travnja na Zrinjevcu prometovat će Žarkov električni tramvaj ­– ŽET, gdje će se najmlađim građanima darovati i izdanja nakladnika Naša djeca.

Na Noć knjige i ove će se godine nadovezati maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 28. travnja 2024. I mnoge će knjižnice omogućiti rasprodaju otpisanih knjiga, povrat građe bez zakasnine ili darovati besplatnu članarinu.

Na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak, 23. travnja u 12 sati u NSK bit će predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj. Na otvorenju će sudjelovati ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina i Tamara Kraus iz agencije KARIKA koja nedostaje, a bit će proglašeni i rezultati literarnog natječaja koji je pod nazivom Svijet kao začarana šuma u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Neki od programa koji će se održati:

ponedjeljak, 22. travnja u 12 sati, NSK (Hrvatske bratske zajednice 4) – Vilenjaci u traganju za vremenom

Obilježavajući 70 godina od prvog objavljivanja Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena, organizator Kampanje I ja želim čitati! pozvao je na druženje članove Prstenove družine. Realizirat će radionicu u kojoj veliki vilenjaci čitaju manjima svoje omiljeno štivo, Gospodare prstenova. Organizirat će se i predavanja stručnjaka koji će vilenjake uputiti kako treba točno čitati. Pritom će ih podsjetiti koliko se u slobodno vrijeme moraju igrati i veseliti. Otkrit će im svijet znanosti koji će Prstenovoj družini biti nešto novo, ali zanimljivo. Za sudjelovanje je potrebna prijava putem poveznice: https://ls.hkdrustvo.hr/index.php/675667?lang=hr

utorak, 23. travnja – izložba Malena kao lakat, mudra kao knjiga, Knjižara i antikvarijat Brala (Dežmanova 3)

Izložba prvih i ostalih lijepo ilustriranih izdanja knjiga Ivane Brlić Mažuranić, povodom 150. godišnjice njenog rođenja. Svim kupcima u antikvarijatu i internet trgovini 20% popusta na ukupni asortiman.

utorak, 23. travnja u 18 sati, Knjižara Matice hrvatske (Matice hrvatske 2) – Mali noćni razgovor

Apokaliptično, fantastično, iracionalno. Živimo li u posljednjim vremenima ili je apokalipsa izmišljena u knjigama? Zaostaje li fantastična literatura za našom realnošću? Mogu li još samo pisci apsurda opisati našu društvenu iracionalnost? 

utorak, 23. travnja u 18 sati, Knjižara Matice hrvatske (Matice hrvatske 2) – predstavljanje knjige Agrippe d`Aubignéa Tragičari

Théodore Agrippa d’Aubigné (1552–1630) francuski je književnik, povjesničar i vojskovođa, autor religiozno-političkog epa Tragičari (1616.), koji se smatra remek-djelom francuskog baroka. Opsežno djelo, pisano tijekom više od tri desetljeća, sastoji se od oko devet tisuća stihova, a pripovijeda o sukobima između katolika i protestanata za vrijeme vjerskih ratova u Francuskoj.

utorak, 23. travnja u 19 sati, Poljska kulturna udruga M. Kopernik (Savska cesta 34/36) – Nekima je draga poezija

Multimedijalni susret s poezijom Wisławe Szymborske. Spektakl je dvojezičan – pjesme se izvode na poljskom i na hrvatskom jeziku. Sudjeluju članovi kazališne skupine Opservatorij.

Program Školske knjige i Lumena u Noći knjige u utorak, 23. travnja u zagrebačkoj knjižari Arkadija bogati program traje od 17 do 22 sata a razgovarat će se o književnim velikanima: intelektualnom gorostasu Miroslavu Krleži (17.00 – 17.45 sati), najpopularnijoj hrvatskoj spisateljici Mariji Jurić Zagorki (19.00 – 19.50 sati) i majstoru fantasyja J. R. R. Tolkienu (20.00 – 20.30 sati). U Arkadiji će biti proslavljen i jubilarni, 70. rođendan dugovječne Modre laste (20.30 – 22.00 sata).

Na Noć knjige, u utorak, 23. travnja, u Kinoteka baru predstavit će se knjiga Mali romani: o vremenima kina, filma i posebno Zagreba autora Tahira Mujičića. Uz autora, na promociji će sudjelovati filmolog Živorad Tomić, književni kritičar Bruno Kragić, urednik knjige Marko Pogačar te glumac Siniša Ružić, koji će čitati odlomke iz knjige. Autorova ljubav prema filmu i gradu očituje se u svakoj priči, čineći ovu knjigu nezaobilaznim štivom za sve zaljubljenike u Zagreb i sedmu umjetnost.

Besplatni glazbeni antikvarijat održat će se u utorak, 23. travnja 2024. u prizemlju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, od 10 do 17 sati. Antikvarijat se priređuje s ciljem besplatne razmjene nota, časopisa i knjiga na temu glazbe te zvučne i audiovizualne glazbene građe, a dio je manifestacije Noć knjige 2024. I u knjižnici IEF-a održava se Mali antikvarijat od 9 do 14 sati.

Okrugli stol Odgovornost u umjetnosti održat će se u Knjižnici S. S. Kranjčevića (Zapoljska 1) u utorak, 23. travnja u 19 sati. Okruglim stolom žele se otvoriti pitanja poput važnosti umjetničkog artikuliranja društveno relevantnih tema, pitanja cenzure i autocenzure u umjetnosti, koja je granica između umjetnosti i stvarnosti i koliko daleko umjetnik smije ići da bi izazvao reakciju publike, što kada umjetnost ostaje samo na reprezentaciji i građenju statusnih slika, iako se, naizgled, tematski bavi drugim stvarima. U okruglom stolu sudjeluju Jasna Jasna Žmak kao dramaturginja, sveučilišna profesorica, ali i psihoterapeutkinja i izvođačica, Dunja Fajdić, glumica i suosnivačica Teatra Pocco Loco, Pavlica Bajsić Brazzoduro, umjetnica, aktivno radi u medijima radija, kazališta i filma i trenutno je ravnateljica Centra mladih Ribnjak te Una Bauer, dramaturginja, kritičarka i teoretičarka izvedbenih umjetnosti, kao moderatorica.

četvrtak, 25. travnja u 18 sati, Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića (Zapoljska 1) – Suđenja za magijske zločine i progoni vještica u Hrvatskoj u srednjem i ranom novom vijeku

Predavanje dr. sc. Denivera Vukelića.

Progoni vještica jedna su od kontroverznijih i zanimljivijih tema europskog i hrvatskog kasnoga srednjovjekovlja i ranoga novog vijeka. U predavanju će se dati presjek odvijanja svjetovnih suđenja za magijske zločine na sjevernohrvatskom prostoru, ponajviše onome današnjega Zagreba i njegove okolice. Objasnit će se zakonski temelji za njihovo održavanje, sastavni dijelovi tijeka suđenja, najčešća vjerovanja i optužbe, neki od poznatijih slučajeva te, konačno, kako su progoni nestali.

Detaljan raspored zbivanja Noći knjige na poveznici: https://nocknjige.hr/programi.php?s_pitanje=zagreb&s_org=&kategorija=&s_grad=&s_tiplok=&s_vrsta_onlineoffline=&s_javnost=&s_datum1=&vrijeme=

Izvor: www.nocknjige.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. travnja 2024.