Noć knjige 2022.

Od petka, 22. do ponedjeljka, 25. travnja 2022. održat će se jedanaesta po redu nacionalna manifestacija – Noć knjige. Otvorenje će biti održano 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Noć knjige održava se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Tema ovogodišnje manifestacije propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori žele sudionike Noći knjige kao i javnost potaknuti da istraže pojam slobode u čitavoj lepezi njegovih značenja te otkriju kako nam knjige u tome pomažu. Podsjećaju i da se ove godine obilježavaju dvije značajne obljetnice – 400. obljetnica rođenja francuskog književnika Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena te 100. obljetnicu rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Raspisan je javni poziv svima koji se svojim programom žele uključiti u Noć knjige. Prijave su otvorene do 28. ožujka, a sve informacije o sudjelovanju i prijavama dostupne su na mrežnoj stranici manifestacije www.nocknjige.hr.