Noć kazališta i Dan hrvatskog kazališta u knjižari Citadela libri

U subotu, 20. studenog u 19 sati povodom Noći kazališta i u srijedu, 24. studenog u 19 sati povodom Dana hrvatskog kazališta knjižara Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11, Zagreb) organizira večeri otvorenih vrata i prigodni program predavanja i rasprava na temu Josip Freudenreich Graničari i Kako su Ilirci stvorili hrvatsko kazalište. Program će voditi teatrologinja dr. sc. Sanja Nikčević uz goste.

Graničari su prva hrvatska pučka drama i najpopularnija kazališna predstava hrvatskog kazališta koja kroz priču o nepravdi afirmira ljudske vrijednosti. Citadella libri poziva na ponovno otkrivanje ove drame koja je nepravedno izbačena iz kanona i njezinog svevremenskog utjecaja na gledatelja. 

Dan hrvatskog kazališta je spomen na dan od kada se na sceni HNK-a počelo glumiti na hrvatskom jeziku. Tom prigodom Sanja Nikčević će održati predavanje na temu Kako su Ilirci stvorili hrvatsko kazalište na kojem možete saznati: koliko su predstava godišnje gledali Zagrepčani u 19 st. i na kojim jezicima, koliko mora proći vremena da se kazalište stvori na novom jeziku i bez koga ili čega to ne može ići, zašto je kazalište važno za stvaranje svijesti jednog naroda i odakle veza kazališta i politike?

Nova izdavačka kuća Citadela libri pokrenuta je prije tri godine kao mala „utvrda knjiga“ koja brani naše pravo na lijepo, dobro i sveto u umjetnosti jer je upravo to nepravedno protjerano iz suvremenog kanona kao „nevrijedno“ nakon pobjede sekularističkog svjetonazora koji je nakon II. svjetskog rata zavladao u cijeloj Europi. Citadela libri je do sada objavila pet knjiga, a od ovog ljeta otvorila je i malu knjižara u centru Zagreba (Ulica Franje Račkoga 11) u kojoj se kroz zanimljive programe do sada govorilo o kanonu, katarzi, svecima i duhovima u drami, te obilježilo sjećanje na Vukovar predstavljanjem drama o Domovinskom ratu.