Noć kazališta 2022.

U subotu, 19. studenog 2022. u 44 hrvatska grada s ukupno 150 uključenih institucija –  javnih i nezavisnih kazališta, centara za kulturu, pučkih otvorenih učilišta, nezavisnih kazališnih skupina i kazališnih umjetnika. Manifestacija se održava u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava.

Projekt Europska noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Noć je to kada kazališta i kulturne ustanove predstavljaju svoje programe, predstave, premijerne izvedbe, gostovanja, rad kazališnih družina bez vlastitog prostora, ali i ostvarenje programa u prostorima koji nemaju svoju produkciju.
 
Dječje kazalište Dubrava, kao druga ustrojstvena jedinica Narodnog sveučilišta u posljednjih 67 godina održava kazališne predstave za mladu publiku, s prosjekom od 3 do 5 premijernih predstava godišnje, te je osnivač i glavni koordinator Europske noći kazališta u Hrvatskoj gdje je ova manifestacija i započela. Noć kazališta je dio manifestacije Europske noći kazališta u koju su uključene sljedeće zemlje: Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Slovačka i Srbija, te svake godine okuplja preko 60 različitih kazališnih i scensko-izvedbenih skupina u Hrvatskoj koje svoje predstave održavaju i u formalnim i neformalnim kazališnim prostorima. U Noći kazališta sve su snage usmjerene k jednom cilju – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu otvorenih vrata publici.
 
Na konferenciji za medije održanoj 9. studenoga, voditeljica Antonija Ćosić najavila je posebne goste iz Dječjeg kazališta Dubrava, Super Dubravka i njegovog novog (ne)prijatelja Zlovorka, dvije lutke majstora Jakova Gavrana koje su putem najavnog videa pozvale sve posjetitelje na Noć kazališta koja će se održati 19. studenog.
 
Sandra Banić Naumovski, voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava predstavila je ovogodišnji program Noći kazališta, tako da smo saznali što nam se sve i gdje točno događa na preko stopedeset pozornica u hrvatskim gradovima i mjestima, čak 44 mjesta (Beli Manastir, Bjelovar, Buševec, Čakovec, Drniš, Dubrovnik, Dugo Selo, Gata, Gospić, Grubišno Polje, Hvar, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križevci, Novi Marof, Oklaj, Omiš, Opatija, Osijek, Popovača, Požega, Pribislavec, Pula, Rijeka, Rovinj / Rovigno, Samobor, Slavonski Brod, Split, Stažnjevec, Sveti Ivan Zelina, Šibenik, Šolta, Umag, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Vrbovec, Zabok, Zadar, Zadobarje, Zagreb i Zaprešić). Svojim programom uključuje se prvi puta i nezavisna kazališna scena, Empiria Teatar, Kunst Teatar i Teatro Verdi. Stažnjevci i družina Komedijaši ove se godine također uključuju prvi puta.
 
Brojna Pučka otvorena učilišta u raznim mjestima upravo su centar izvedbeno-scenskih događanja, kulturnog i društvenog života, te se u velikom broju uključuju u Noć kazališta. Irena Peša, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta iz Gospića predstavila je poseban program ove godine koji će POU Gospić pripremiti za svoje posjetitelje. Maske i daske izložba kazališnih gostovanja u Gospiću i Lici, u razdoblju od kraja 19 st. do 30-ih 20 st., bit će prepuna iznenađenja o jednom vremenu koje je bilo izuzetno zanimljivo, od izbora predstava do samog romantičnog vremena u kojem se tada živjelo, kako u svijetu tako i u našoj Lici.
 
Iz Kunst Teatara javila se Maruška Aras putem video poziva. Školjka šumi predstava nastala prema romanu Izvanbrodski dnevnik Slobodana Novaka će biti održana na sceni Kunst Teatra ove godine u sklopu Noći kazališta, a 23. po redu izvedbu bit će moguće pogledati u Zagrebu. Mario Kovač, kazališni redatelj koji već više desetljeća surađuje s Dječjim kazalištem Dubrava, ali i brojnim drugim kazalištima za djecu i odrasle diljem zemlje, predstavio je novo lutkarsko-igrano djelo Peća i vuk koje će imati premijeru na Noći kazališta u Dječjem kazalištu Dubrava.
 
Manifestacija Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te počasnog pokroviteljstva predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.